Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RAPORT: Spitalele din România nu oferă condiții minime de internare pentru pacienții cu afecțiuni psihice. Lista de nereguli sesizate de Avocatul Poporului

România nu stă bine la implementarea deciziilor CEDO privind pacienții cu afecțiuni psihice și mai ales la internarea lor nevoluntară. Spitalele din țară nu oferă condiții minime de internare pentru această categorie vulnerabilă. La nivel de țară nu avem paturi suficiente și nici proceduri clare pentru autorități atunci când trebuie să intervină pentru internare. Sunt câteva dintre semnalele de alarmă ale unui Raport al Avocatului Poporului.

Povestea lui Ulisei Grosu a ajuns până la CEDO. Pe 11 decembrie 2010, Ulisei Grosu a fost luat de polițiști din Casa de Cultură, unde urma să aibă loc un eveniment politic.

Ulisei Grosu: Eram în holul Casei de Cultură și m-au întrebat dacă am buletin, și am zis că n-am și când le-am spus că n-am buletin m-au și săltat. M-au dus la psihiatrie, și am întrebat de ce mă duceți la psihiatrie, că n-am tulburat liniștea publică, n-am făcut nimic.

Medicul de gardă a refuzat să-l interneze, iar Ulisei a plecat acasă.

A dat România în judecată pentru acest abuz, iar Hotărârea din 22 martie 2016 a CEDO i-a dat dreptate și a obligat statul să-i plătească 4.500 de euro despăgubire.

Ulisei este doar unul dintre exemplele în care statul roman a încălcat drepturile omului, așa cum le definește Convenția Drepturilor Omului. 

Ion Ionescu, consilier Avocatul Poporului: În fapt, la nivelul Inspectoratelor Județene de Poliție, am constatat că o singură structură, mai exact IPJ Timiș, are proceduri în legătură cu acest subiect.

România nu are proceduri clare privind cum și când trebuie să intervină autoritățile pentru internarea unei persoane cu probleme psihice.

PROBLEME SESIZATE DE AVOCATUL POPORULUI:

  • Supraaglomerarea spitalului
  • Lipsa de personal în spital
  • Transportul persoanei la spital
  • Restricționarea libertății de mișcare a pacientului
  • Obținerea consimțământului pacientului la internare
  • Proceduri juridice îngreunate( audieri, legătura cu avocatul)
  • Lipsa procedurilor clare privind internarea nevoluntară

SURSĂ: Raportul Avocatului Poporului

Lista de probleme poate continua

Potrivit Raportului întocmit de Avocatul Poporului avem probleme și de ordin juridic. Pacienții nu pot participa la audierile privind internarea lor nevoluntară, iar Comisiile care stabilesc că o persoană trebuie internată, în ciuda dorinței ei, nu se întrunesc în weekend sau în zilele libere legale, deși există un termen legal de 48 de ore.

Medici nu sunt destui, iar condițiile din spitale sunt inumane.

Andrian Tîbîrnă, manager Spitalul Prof. Dr. Alexandru Obregia: Azi în Spitalul Obregia am 77 de medici de psihiatrie pe 20 de secții, la o mie de paturi de psihiatrie, trageți concluziile.

Asta se întâmplă la cel mai mare spital de psihiatrie din țară, însă în orașele mici, situația e și mai dramatică.

Nicoleta Constantinescu, consilier Avocatul Poporului: Spre exemplu, la Sighet, am văzut unde era o secție închisă, erau mai multe saloane, se intra dintr-unul în altul, erau stil vagon, iar în primul salon erau mai multe paturi și un oficiu de distribuire, poza arată bine, realitatea este mult mai dramatică, chiar am avut senzația de lagăr când am văzut cum sunt îmbăiați acești pacienți.

Raportul Avocatului Poporului a fost trimis către toți factorii care decid în țară

Steluța Monica Gheorghe - Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorități: Eu pot doar să prezint membrilor comisiei situația și decizia va fi una politică.

Avocatul Poporului a făcut anchete și verificări în șapte spitale sau secții de psihiatrie din țară: Săpoca din Buzău, Socola din Iași, Obregia din București, Sfântul Pantelimon din Brăila și din Focșani, Poiana Mare din Dolj, spitalele din Zalău și din Sighetu Marmației. Sunt unitățile spitalicești unde CEDO a constat că au avut loc abuzuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE