Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

85% dintre angajați au nevoie de consiliere psihologică. Peste jumătate dintre companii nu decontează ședințele la psiholog

Majoritatea angajaților români au nevoie de consiliere psihologică la locul de muncă, arată datele culese recent de o platformă care oferă servicii dedicate sănătății mintale. Problema este că puține companii au incluse astfel de consultații în pachetul de beneficii. Chiar și așa, sunt și cazuri în care angajații nu știu că au ședințe de consiliere psihologică decontate incluse în abonamentul oferit de angajator. Studiul mai arată că oamenii sunt din ce în ce mai deschiși să meargă la psiholog, iar teama de a fi judecați nu-i mai preocupă atât de mult.

Cei mai mulți angajați suportă terapia din propriul buzunar

Andreea muncește în domeniul medical și crede că ședințele la psiholog sunt foarte utile pentru angajați. Merge la psiholog de doi ani, dar achită ședințele din propriul buzunar, pentru că angajatorul nu-i decontează aceste servicii.

Andreea Drăgan, angajată: ”Având în vedere că ai de a face cu pacienți care trec prin boli grave, este greu uneori să te detașezi, ajungi să duci acasă unele povești. Și ar fi utile.”

Studiul realizat de psihiatrul Mihai Bran arată că 85% dintre angajații chestionați vor să meargă la un medic psiholog în perioada următoare. Cei mai mulți sunt nevoiți să suporte din propriul buzunar terapia. Mai mult de jumătate dintre companiile în care lucrează oamenii care au participat la cercetare, nu oferă ședințe de consiliere psihologică în pachetul de beneficii.

Mihai Bran, medic psihiatru: ”Sunt companii care au începu să ofere astfel de servicii, dar de multe ori nu sunt foarte bine comunicate, astfel încât angajații nu știu de existența lor. Sau sunt conștienți că există, dar sunt mai greu de accesat.”

Vlad Țurcanu, angajat: ”În domeniul IT, pe partea de vânzări lucrez. Am alte beneficii, dar asta nu este inclus. Cred că toți angajații trebuie să meargă la psiholog și nu neapărat că are o problemă, ci că e bine pentru tine ca persoană.” 

Oamenii evită să meargă la psiholog

În ultimii ani, numărul celor care au cerut ajutorul unui psiholog a crescut mult, spun specialiștii.

Mihai Bran, medic psihiatru: ”Stigma acestor servicii este din ce în ce mai mică. Oamenii până când doare foarte tare, ca să apropii zona de sănătate fizică de zona de sănătate mintală, îi doare foarte tare din punct de vedere emoțional. Pe o scală de la 0 la 10, nivelul este aproape de 9.”

Stefan Laurențiu Iulian, psiholog: ”E ca și când, noi facem efort, alergăm, dar nu alergăm pentru că ne doare ceva, ci pentru a ne păstra această stare de sănătate. Așa este și când mergi la psiholog. Mergi pentru a te dezvolta, pentru a ști ce se întâmplă cu tine.”

De cele mai multe ori, oamenii evită să meargă la psiholog din cauza prețurilor mari, dar și a lipsei de timp, mai arată studiul.

Stefan Laurențiu Iulian, psiholog: ”Oamenii care lucrează în supermarketuri, depozite, care lucrează pe șantiere sunt extrem de solicitați. Este o muncă de rutină. O muncă care te solicită doar fizic, ci și psihic. Sunt foarte puține politici publice care se îngrijesc de sănătatea acestor oameni.”

Cercetarea a fost făcută pe parcursul acestui an, în baza unui chestionar online, anonim, la care au răspuns aproape 400 de angajați din diferite domenii. Majoritatea respondenților au studii superioare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE