Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Logica și psihologia ar putea să dispară din licee. Profesor: Un atentat la formarea integră a elevilor din România

Psihologia și logica ar putea să dispară din lista de materii studiate la profilurile real și uman din liceele teoretice. Propunerea apare în proiectul pentru modificarea planurilor-cadru pentru liceu, obținut de Edupedu.ro. Vorbim deocamdată despre un proiect în lucru, care ar putea suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial. În prezent, logica este studiată în clasa a 9-a, iar psihologia în clasa a 10-a. Potrivit aceluiași proiect, fizica, chimia și biologia ar urma să fie eliminate din lista de materii obligatorii la clasele a 11-a și a 12-a. Ele pot fi studiate, totuși, la alegerea elevului.

Profesorul universitar Ciprian Mihali consideră că eliminarea logicii și a psihologiei ar echivala cu un „atentat la formarea integră și armonioasă a elevilor din România”.

„Nici în acest moment nu îmi vine să cred că aceasta este o propunere reală. Dispariția logicii și a psihologiei din învățământul liceal, alături de mutarea filosofiei printre disciplinele opționale în clasa a 11-a și dispariția oricăror științe socio-umane din clasa a 12-a, este un atentat la formarea integră și armonioasă a elevilor din România.

De fapt toată această propunere mi se pare o năzbâtie cum rar am putut să vedem pentru că la liceele de științe ale naturii dispar dintre disciplinele obligatorii biologie și chimia, la liceele de matematică-informatică dispar fizica și chimia, astfel încât e foarte greu de știut dacă această propunere e reală pentru că e foarte greu de imaginat că cineva a avut astfel de idei. Aceste idei sunt extrem de grave și vă dau doar două motive. Mai întâi pentru că i se suprimă unui copil, unui tânăr între 14 și 19 ani șansa de a descoperi ce înseamnă logica, șansa de a învăța ce înseamnă să gândească corect, să argumenteze. I se retrage șansa de a se cunoaște pe sine, prin psihologie. Odată cu dispariția acestor ore, dispare posibilitatea pentru foarte mulți profesori din această țară de a-și acoperi niște norme didactice. Nu mai există posibilitatea pentru un profesor de psihologie de pildă să își acopere o normă”, a explicat Ciprian Mihali.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE