Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

YouTube va restricţiona "recomandările repetate" de clipuri care pot dăuna sănătăţii mintale a adolescenţilor

Nu doar rețelele de socializare, ci și platformele video pot prezenta pericole pentru populație, mai ales pentru cei tineri, după cum arată multe studii. În acest context, YouTube anunțat că va restricționa "recomandările repetate" de videoclipuri care ar putea dăuna sănătăţii mintale a adolescenţilor.

Practic, sugestiile care nu vor mai apărea pe ecran în fața adolescenților vor fi legate de videoclipurile "care compară caracteristici fizice şi le idealizează pe unele, în detrimentul altora și care idealizează anumite niveluri de pregătire fizică, respectiv cele cu referire la greutatea corporală".

Măsurile luate de YouTube pentru protejarea sănătății mintale a tinerilor

"Adolescenţii sunt mai predispuşi decât adulţii să-şi formeze o imagine negativă de sine atunci când văd mesaje repetate despre standarde ideale în conţinutul pe care îl consumă online", a spus unul dintre administratorii de conținut de la YouTube, James Beser, citat de AFP.

YouTube susține că va mări și frecvenţa atenţionărilor pentru utilizatorii cu vârsta sub 18 ani, pentru ca aceștia să știe când să ia pauze sau când să meargă la culcare.

  • Restricția va fi implementată mai întâi în SUA, iar apoi în alte țări, dar de anul viitor.

Printre măsurile luate deja de YouTube și care sunt active acum se numără și eliminarea conţinuturilor legate de incitare la ură, hărţuire sau tulburări alimentare.

Cum ne afectează fluxurile video din rețelele de socializare

Conform studiilor, YouTube "atrage şi reţine atenţia tinerilor prin funcţii care creează dependenţă", prin videoclipuri scurte, ştiind că acel conţinut utilizat mai mult timp provoacă "daune considerabile" sănătăţii.

  • Specialiștii susțin că 95% dintre americanii cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani folosesc o reţea de socializare și o treime dintre ei o folosesc "aproape constant", potrivit Pew Research Center.

Momentul vine la câteva zile după ce 42 de state din SUA au dat în judecată compania Meta, susținând că platformele sale creează dependență și dăunează sănătății mintale a copiilor.

Și platforma TikTok a avut probleme similare și a fost interzisă în statul american Montana pentru protejarea tinerilor, dar și din motive geopolitice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE