Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au declarat Turcia și Iranul război Israelului? Pe platforma X circulă mai multe dezinformări privind conflictul Israel-Hamas

În timp ce conflictul dintre Israel și Hamas continuă, în social media au apărut mai multe teorii că țările vecine au declarat război Israelului, printre aceste numărându-se Turcia și Iranul. Jurnaliștii Euronews.com au verificat autenticitatea informațiilor răspândite pe platforma X.

O navă a Turciei, subiect de dezbateri

O înregistrare video care ar arăta cum Turcia trimite o navă de război spre Gaza pentru a-i apăra pe palestinieni de loviturile israeliene a devenit populară pe platforma de socializare X, fostul Twitter, în ultimele câteva zile.

"Turcia a trimis o navă de război spre Gaza, afirmând că va apăra Gaza împotriva Israelului, pe măsură ce tensiunile cresc în Orientul Mijlociu. Foarte interesant", a scris un utilizator pe X.

Afirmația vine în contextul în care președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat pe 25 octombrie că Hamas nu este o organizație teroristă și a anulat o călătorie planificată în Israel, accentuând tensiunile deja existente între Ankara și Ierusalim.

Jurnaliștii Euronews au găsit că videoclipul original a fost postat pe YouTube în urmă cu aproximativ zece ani și arată un vehicul aerian de luptă american fără pilot care efectuează un test de zbor și aterizare pe o navă de război.

În videoclipul răspândit în social media, a fost adăugat și logo-ul CNN pentru a păcăli utilizatorii rețelelor de socializare să creadă că este un reportaj real. În ceea ce privește înregistrarea audio, aceasta a fost preluată, de asemenea, dintr-un reportaj real al WION, un canal de știri în limba indiană și engleză, dar unele elemente cheie au fost editate.

Într-o declarație, Direcția de comunicare a Președinției turce a negat, de asemenea, acuzațiile prezentate în raportul de știri false.

"Afirmația făcută de diverse postări pe rețelele de socializare prin intermediul unor imagini care arată o <navă de război turcă în drum spre Palestina> este falsă", a scris un purtător de cuvânt al guvernului.

Steagul negru arborat de Iran

A doua informație  populară pe X este că Iranul a declarat, de asemenea, război Israelului.

Mulți au distribuit imagini cu un steag negru care flutura deasupra domului auriu al sanctuarului Imam Reza din Iran - un loc sfânt pentru musulmanii șiiți situat în nord-estul țării.

"Acesta este un apel la război sau la răzbunare", a declarat un utilizator X.

"Un steag negru este arborat deasupra sanctuarului Imam Reza din Iran pentru prima dată în istorie... Acest lucru are toate premisele unui al treilea război mondial", a scris un alt cont.

În realitate se pare că acest steag negru nu este un apel la răzbunare sau la război. De fapt, pe pagina de Facebook a sanctuarului, acesta este descris ca fiind un "steag de doliu" care a fost ridicat ca răspuns la explozia mortală care a zguduit un spital din Gaza la 17 octombrie.

Spre deosebire de ceea ce susțin acești utilizatori de social media, nu este prima dată când sanctuarul Imam Reza ridică steagul negru. Acesta este ridicat anual pentru a marca o perioadă de doliu pentru Imam Hussein, nepotul Profetului Mahomed, potrivit presei de stat iraniene.

În aprilie 2023, sanctuarul a arborat același steag negru pentru a-l comemora pe Imam Ali, considerat, de asemenea, un martir în islamul șiit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE