Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Punctele gastro locale, tot mai căutate. Cu ce produse naturale sunt întâmpinați turiștii în Vama Buzăului

Punctele gastronomice locale, concept pornit din comuna brașoveană Vama Buzaului și promovat și de fostul canotor Ivan Patzaichin, în Delta Dunării, au tot mai mare succes. Este vorba despre acele gospodării țărănești care îi ospătează pe turiști cu produse naturale, făcute în casă, atunci când gospodarii sunt acasă. În localitatea Vama Buzăului, numărul punctelor gastro locale a crescut de cinci ori după pandemie.

Punctele gastro locale sunt tot mai căutate ca alternativă inedită la rutele turistice clasice. Sunt deschise fie într-o gospodărie, fie într-o fermă sau chiar la stână, iar turiștilor li se oferă mâncare tradițională din ce au gazdele mai bun. Punctele gastro locale funcționează, așadar, ca niște mici restaurante deschise chiar de oamenii de acolo, care, astfel, păstrează tradițiile culinare. 

Fiecare astfel de punct este semnalizat la poarta localnicilor printr-un totem pe care scrie gastro local

Comuna Vama Buzăului din județul Brașov, desemnată de Guvern drept una dintre destinațiile ecoturistice ale țării, are nu mai puțin de 20 de gospodării înregistrate ca puncte gastro. În localitatea cu același nume, ajung zilnic turiști români, dar și străini din America, Europa și Asia.

Nicoleta Burlac are 46 de ani și a deschis punctul gastronomic local, înainte de pandemie, după ce primarul i-a spus că nu mai are unde să trimită turiștii să mănânce.

Nicoleta Burlac – proprietar punct gastro local: Sunt dornici să mănânce ceva sănătos, tradițional și cu gust. Asta ne spun: Ne place că mâncarea de la dumneavoastră, are gust, ne aduce aminte de bunici și de bucură faptul că găsesc la noi așa ceva.

Anca Vlad este una dintre primele gospodine din Vama Buzăului care a deschis un punct gastronomic local. Ne-a poftit la masă și ne-a servit doar produse naturale locale, după rețeta casei. Prețul unui meniu complet - cu ciorbă, fel principal, desert și băutură - ajunge până la 80 de lei.  

Anca Vlad – proprietar punct gastro local: Avem o carne la garniță care este aproape gata, se servește cu bulz și cu dovlecei murați și aici avem o ciorbiță de perișoare care este gata, i-am oprit focul.

Cu preparatele ei, Anca a câștigat recenzia de aur a unei prestigioase companii tehnologice multinaționale, dar laudele îi vin în primul rând de la turiști.

Aflată la poalele munților Ciucaș, localitatea Vama Buzăului atrage turiștii și pentru priveliștile sale deosebite. Tot acolo, se află și Rezervația Naturală de Zimbri, dar și Cascada Urlătoare.

Numărul de puncte gastro locale a crescut de cinci ori în Valea Buzăului, în ultimii trei ani. Iar acest tip de afaceri menite să ducă mai departe obiceiurile culinare de tip familial și care oferă produse şi preparate alimentare specifice diverselor zone geografice ale României se anunță și mai prospere. Parlamentarii au în dezbatere un proiect de lege pentru reglementarea acestor afaceri la nivel național.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE