Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ospăț cu mâncare românească în Moldova. Turiștii au asistat la un obicei vechi: răvășitul oilor 

La patru kilometri de Slănic Moldova, în inima munților, turiștii asistă la un obicei vechi: răvășitul oilor. Pentru ei, gospodarii din zona Moldovei au pregătit delicatese ca pastrama, cârnații și brânza de burduf în coajă de brad. Obiceiul marchează sfârșitul de an pastoral. 

Astfel de preparate îi ademensc pe turiști, în Slănic Moldova. Aici are loc răvășitul oilor, obicei însoțit de un ospăț cu preperate tradiționale.  

Liana Ciurlică, organizator eveniment: ”Sătenii din localitatea noastră dau oile la ciobani. Ciobanii se duc cu ele pe munte și când vine frigul se intorc acasă și atunci se răvășesc oile, adica se dau proprietarilor inapoi. Atunci se împarte și cașul.” 

Printre producătorii locali se numără Dănuț și Gheorghe, crescători de oi din tată în fiu.

Dănuț Căciulă, producător local: ”Pastramă de oaie, cârnaț de oaie, slăninuță și un pic preparat de porc, telemea de oaie veche maturată. Urdă dulce, ultima producție pe anul ăsta. E o muncă titanică. La noi e deja o obișnuință.”

Gheorghe, cioban: ”Normal e un obicei tradițional și e ceva foarte frumos. Vin oameni din toate județele, oameni gospodari. Am trimis cred că tone de brânză de când mă țin de oi în toate țările, mai ales după Revoluție încoace. Spania, Italia, Grecia, Ungaria.”

Pe parcursul a trei zile, turiștii se bucură nu doar de mâncare bună, ci și de muzică și activități pentru toate vârstele.

”Venim în fiecare an și cumpăra de la domnii. Și brânzeruri, cașcavaluri, cârnați, pastramă de oaie, pastramă de porc, salam. De toate. Și zona e foarte frumoasă aici”, spune un turist. 

Răvășitul oilor, festival si târg de produse tradiționale din Slănic Moldova, se află la a opta ediție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE