Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tradiția confecționării bijuteriilor din aur și argint are șanse să reînvie în Libia

Tradiția confecționării bijuteriilor din aur și argint are șanse să reînvie în Libia, după mai multe decenii în care, practic, a dispărut, din cauza dictaturii și a războiului. În cartierul vechi al orașului Tripoli, mai mulți tineri împletesc cu atenție delicatele fire din aur și argint, pentru a crea tradiționalele bijuterii libiene. Vechiul meșteșug este deprins de cei aproape 20 de studenți ai Academiei Libiane pentru Meșteșuguri Tradiționale din Aur și Argint.

Studenții învață despre aliajele din metale prețioase, apoi descoperă secretele artei filigranului

Mai întâi, studenții învață despre aliajele din metale prețioase, apoi descoperă secretele artei filigranului. Mărgelele și firele din metale prețioase sunt țesute în modele complicate și lipite împreună pentru a crea bijuterii tradiționale. Fondatorul instituției, Abdelnasser Aboughress, spune că tradiția bijuteriilor cu filigran este una foarte veche în țara nord-africană, dar a fost oprită brusc după lovitura de stat din 1969, când Muammar Al-Gaddafi a preluat puterea.

Abdelnasser Aboughress, fondatorul Academiei Libiene pentru Meșteșuguri Tradiționale din Aur și Argint: „În jurul anului 1983 sau 1984, statul era împotriva meșteșugarilor. A compromis meșteșugurile tradiționale, a luat parte la distrugerea meșteșugurilor noastre tradiționale. Mulți dintre tinerii noștri s-au înscris în Armată, iar alții și-au schimbat profesia.”

Printre studenți este și Fatima. Ea face acest lucru pentru că vrea să salveze Patrimoniul libian. Deși studenții reușesc să vândă, inclusiv online, mai multe dintre lucrările lor, Fatima spune că pentru a continua au nevoie de ajutor financiar, inclusiv pentru a cumpăra materiile prime, care sunt destul de scumpe. Ea speră că într-o zi va reuși să organizeze mai multe ateliere în țară.

Fatima Boussoua, studentă: „Îmi doresc să putem avea, cel puțin, meșteșugari libieni care să ne păstreze moștenirea libiană. Este foarte deranjant să nu ai pe nimeni care să susțină mesteșugul."

Abdelmajid Zeglam are doar 12 ani, dar creațiile lui se vând repede

Abdelmajid Zeglam are doar 12 ani, dar creațiile lui, confecționate minuțios, se vând repede pe străzile din jurul unui arc din epoca romană, dedicat împăratului Marcus Aurelius. El este cel mai tânăr dintre studenții Academiei.

Abdelmajid Zeglam, student: „La început mi-a fost teamă că voi eșua, pentru că sunt prea tânăr, dar mama m-a încurajat. Vreau să lucrez ca inginer petrolier dimineața și bijutier seara."

Mohamed al-Miloudi este student la inginerie civilă, dar învață și secretele vechi ale bijutierilor. El spune că nu a ratat nicio lecție de când s-a înscris la cursuri, în luna septembrie. Totul a început ca un hobby, dar acum se gândește serios să-și dezvolte propria afacere.

Mohamed al-Miloudi , student: „Sunt aici, la Academie, de șase luni. Primul lucru pe care l-am învățat a fost desenul, cum să desenezi înainte de a proiecta ceva. Apoi, ca un prim pas, am învățat cum să fac modele de bijuterii din cupru. După patru luni, am început să învăț cum să fac modele de bijuterii din argint."

Fondatorul Academiei pregătește în prezent un proiect

Fondatorul Academiei pregătește în prezent un proiect care să permită documentarea, dar și conservarea tradiției confecționării bijuteriilor. El crede că în țară sunt mult mulți tineri care vor să deprindă această artă, așa cum a făcut-o și el încă de la vârsta de 15 ani. Timp de decenii a lucrat în secret la bijuterii pentru clienți de încredere, chiar dacă risca să fie pedepsit de autorități.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE