Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tradițiile, prin ochii generațiilor Z și Y. Sociolog: Actualitatea e dată de context. Generația Z e mult mai critică

De-a lungul anilor, cunoscutele tradiții de sărbători, precum mersul la colindat, împodobirea bradului sau chiar tăierea porcului, au devenit tot mai străine pentru noile generații. Euronews a vrut să afle cum percep tinerii aceste tradiții.

Ce spun tinerii despre tradițiile de Crăciun

Mario, student, 19 ani: „Doar împodobirea bradului, în rest mai nimic. Colindul, nu prea, nici nu mai suport colindătorii, să fiu sincer. Era și plăcut așa să te plimbi cu prietenii prin frig, să colinzi, acum mi se pare o chestie nu foarte demnă, chiar dacă era parte din tradiție. Tot mănânc carne și aș fi ipocrit să spun că nu suport oamenii care taie porcul, am fost o singură o dată, nu e că nu aș mai face-o, dar nu e cazul”.

Marius, student, 22 ani: „Nu prea le mai respect (tradițiile) pentru că nici alții nu le mai respectă și mi se pare că dacă nu toată lumea respectă, se duce ușor-ușor. Adică degeaba mă duc eu, dacă nu vin și alții cu mine. La colindat nu am fost, de împodobit bradul da, dar aștept colindători. De fel sunt din sat, la noi nu prea se ținea tradiția, pentru că satul nu este foarte locuit, nu veneau și nici părinții nu mă trimiteau la colindat”. 

George, 23 ani: „Încerc să le țin, dar nu am timp pentru că sunt la București. Când ajung acasă, o să merg să-mi colind bunicii. Tradiția cu colindul mi se pare potrivită în afara Bucureștiului, aici cred că a fost puțin depășită tradiția și nu prea se mai practică, sau dacă se practică, este puțin denaturată”.

Ionuț, masterand, 24 ani: „Nu, chiar nu se mai respectă, pentru că atunci când eram noi mici, eram plini de zăpadă, de exemplu. Acum sărim de la 16 grade la -2. Tradițiile s-au mai și schimbat. La tăirea porcului particip și acum cu ai mei. Cam astea au rămas, colindul e pentru cei mai micuți”.

Sever, student: „Sincer, de colindat pentru mine a cam trecut faza, iar la nivel de făcutul bradului, da, consider că se poate face și cu o lună înainte, și de Moș Nicolae, adică e bine să se păstreze tradițiile de Crăciun”.

Alex, student: „Tot la fel, cu brad, stat în familie, că până la urmă asta e cel mai important, pentru asta sunt sărbătorile și cred că este important să păstrăm câteva dintre tradiții, dacă nu chiar toate”.

Ela, 24 ani: „De colindat, nu, dar bradul  întotdeauna. Când eram mică am prins perioada cu tăiatul porcului, dar de atunci nu am mai respectat-o. Pentru persoanele care încă respectă, presupun că țin la tradiția asta, pentru ei înseamnă ceva, pentru mine nu neapărat”.

Ce spun sociologii

Sociologul Antonio Amuza a vorbit la Euronews România despre modul în care noile generații percept tradițiile.

„Actualitatea e dată de context. Nu mai avem zăpadă ca odinioară și simt să facă o distincție între tradițiile pe care le știau și cele de azi. Cred că de acolo vine senzația de detașare.

Foarte pe scurt putem spune că pe măsura ce înaintăm în denumirea generațiilor, se simte un proces educațional imens, devin mai critici. Generația Z e o generație mult mai critică. Își pun întrebări și asta nu e deloc de neglijat.

Cred că e vorba de cum își reprezintă fiecare dintre noi aceste momente, sunt experientț unice. O bună parte din acești tineri retrăiesc acele momente pe care noi ni le amintim cu nostalgie, nu mai avem zăpadă, dar cântăm despre asta.

Ce poate să fie în pericol e dimensiunea culturală, de cum rezistăm în fața acestor trenduri, poate să fie un oarecare pericol de pierdere sau de schimbare. Orice schimbare e ceva complicat de gestionat, pentru că ne scoate din zona de confort”, a explicat sociologul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE