Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Junii din Brașov respectă tradiții vechi de sute de ani. S-au aruncat în țol și au coborât călare pe străzile orașului

Publicat de: Alex Ichim

Junii Brașovului au coborât în cetate. Este un eveniment unic în țară, prin simbolistică și amploare. Peste 200 de juni respectă tradiția de sute de ani și, îmbrăcați în haine tradiționale, străbat călare centrul istoric salutând mulțimea. La fel ca în fiecare an, mii de persoane s-au adunat să admire parada.

Însoțiți de fanfară, coborârea junilor în cetate sau  "Ziua de călări", cum mai este cunoscută, este unul dintre cele mai importante evenimente ale Brașovului, care definesc istoria și tradiția locuitorilor acestui oraș. Ca de fiecare dată, sărbătoarea junilor are loc în Duminica Tomii.

VEZI GALERIA
6 imagini

Cei 210 juni, constituiți în 7 grupuri, au coborât călare din Șchei în centrul istoric al orașului și au salutat mulțimea cu "Hristos a Înviat". Prima atestare documentară a obiceiurilor Junilor din Şcheii Braşovului datează din 26 martie 1728, iar tradiția este dusă mai departe.

Mircea Voicu, june: "Hristos a Înviat! În primul rând, încercăm să le inspirăm un pic tradiția. (n. red. Ziua) începe dimineața pe la patru, pregătirea hainelor, împodobitul cailor, încălecatul."

Traficul a fost restricționat

Pentru evenimentul de astăzi au fost închise mai multe bulevarde mari din centrul orașului. Peste 10.000 de oameni au luat parte la parada junilor de anul acesta. 

"Eu vin în fiecare an, sunt brașoveancă, dar vin oricum în fiecare an să îi văd. De câțiva ani nu au fost și e foarte important să îi vedem. Sunt o emblemă a orașului Brașov", spune o femeie.

"O sărbătoare important pentru fiecare cetățean al Brașovului. Organizarea, cu ajutorul celor implicați mi se pare cel mai bine organizat din ultimii ani", este de părere un participant.

După parada junilor, brașovenii și turiștii au urcat la Pietrele lui Solomon, unde a avut loc o petrecere câmpenească.

"Aruncatul în țol"

Obiceiul "aruncatului în țol" are loc întotdeauna în Vinerea Luminată și este respectat cu sfințenie de către Junii Tineri.

Îmbrăcați în straie tradiționale și însoțiți de muzicanți, Junii Tineri au coborât din Șcheii Brașovului în Piața Unirii.

Conform tradiției, Junii se adunau în Joia Luminată acasă la armaşul mare, unde avea loc ritualul aruncări iÎn ţol. Cei care nu participau la acestă întrunire erau aruncaţi în țol a doua zi, în Piaţa Unirii, în fața tuturor.

Alexandru Ilaș, vătaf grup Junii Tineri: "Reprezintă cumva un examen de bărbăție pentru fiecare membru în parte. Aruncatul în țol, în primul rând, se face doar de către grupul Junilor Tineri. Gândiți-vă că această tradiție datează de sute de ani. Noi, practic, ducem mai departe tradiția pe care stră-stră-străbunii noștri au început-o și au menținut-o vie."

Oamenii au fost încântați

"Particip pentru prima data la această ceremonie și chiar a fost deosebit pentru mine, am rămas încântat", spune un bărbat.

"Superb într-adevăr și bine că se păstrează. E mândria Șcheiului și a Brașovului", e de părere o femeie.

"Am băiatul care este June tânăr. Pentru el este al treilea an. Emoții sunt în fiecare an, dar îi și place foarte mult", spune o mamă.

Junii au dansat, dar au aruncat și buzduganul, probă considerată, de asemenea, un act de curaj.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE