Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Astroturismul devine din ce în ce mai popular, în Brazilia. Pachete speciale pentru turiștii pasionați de spațiul cosmic

Departe de poluarea orașului, un parc brazilian s-a transformat într-un centru pentru pasionații de astronomie. În Rio de Janeiro, astroturismul devine din ce în ce mai popular, cu pachete care includ o cină și observații ale corpurilor cerești.

Observatorul Valongo se află pe o colină din Rio de Janeiro. Telescopul vechi din 1910 nu mai este folosit pentru observații științifice, ci a fost transformat într-un instrument pentru a atrage turiști.

Daniel Mello, astronom: La începutul secolului al XX-lea, oamenii puteau vedea Calea Lactee și Norii lui Magellan din centrul Rio de Janeiro.

În prezent, aceste telescoape situate în centrul marilor orașe sunt folosite cu greu din cauza excesului de lumină artificială.

La 200 de kilometri nord de Rio, cerul din Santa Maria Madalena este cel mai întunecat din această regiune rurală, cunoscută mai mult pentru producția de lapte. Anna Mostovic este mândră de originile ei poloneze și îi întâmpină cu mâncare tradițională pe turiștii care vin să admire stelele.

Anna Mostovic, proprietara unei pensiuni turistice: Da, încercăm să le arătăm turiștilor brazilieni puțin din bucătăria noastră poloneză și le prezentăm felurile de mâncare tradiționale pe care le consumăm în Polonia în timpul sărbătorilor.

După cină, turiștii își fac fotografii. Toți participanții primesc copii ale pozelor care dezvăluie cerul aflat în spatele lor.

Igor Borgo, astronom: În zilele noastre, puteți utiliza camere de genul acestora pentru a face astrofotografii într-un mod simplu. Există resurse digitale prin intermediul software-ului, care ne permit să extragem cea mai mare cantitate de informații din fotografie.

Ghidați de astronomul local, turiștii își fac propriile fotografii

Renata Fontana, turistă: Este incredibil. Nu știam că un telefon mobil poate să facă fotografii de această magnitudine, capabile să surprindă atâtea stele cum am putut surprinde.

Anna Mostovic, proprietara unei pensiuni turistice: Astroturismul este un segment turistic care începe să crească, mai ales după perioada pandemiei, când oamenii au simțit că le lipsește contactul cu natura și viața lor devine mai semnificativă atunci când este legată de natură și de conservarea mediului.

Utilizarea extinsă a iluminatului cu leduri, așa cum se găsește în majoritatea spațiilor publice, amenință acest tip nou de turism.

Dacă dezvoltarea urbană în exces va continua, mica localitate Santa Maria Madalena, cu aproximativ 10.000 de locuitori, riscă să piardă banii pe care turiștii îi cheltuiesc în zonă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE