Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prosecco, în pericol din cauza schimbărilor climatice, avertizează experții

Schimbările climatice ar putea duce la dispariția prosecco și a altor vinuri europene populare, avertizează un nou studiu, potrivit Euronews Green.

Prosecco - un vin alb spumant produs în podgoriile din munții italieni - este una dintre cele mai iubite băuturi de pe continent. Însă recoltele de struguri sunt în scădere, devastate de o combinație mortală de condiții meteorologice extreme și degradarea solului. O nouă analiză - publicată luna trecută în revista iScience - descrie recolta ca fiind "fragilă și amenințată".

"Riscul nu constă doar în pierderea unui produs agricol sau în schimbarea peisajului, cu impact negativ asupra economiei locale. Riscul este de a pierde istoria unor întregi comunități și rădăcinile lor culturale", spune autorul principal al studiului, Dr. Paolo Tarolli de la Universitatea din Padova, Italia.

Alte vinuri precum Burgundia, Grand Cru și Cabernet Sauvignon ar putea fi, de asemenea, amenințate.

Anul acesta, producătorii de prosecco au fost inundați de ploile masive de primăvară și de grindină, urmate de o vară caniculară. Vremea instabilă - declanșată de schimbările climatice - ar putea reduce recoltele de struguri de vin din Italia cu până la o cincime, estimează producătorii.

De ce este prosecco cultivat pe versantul unui munte?

Aroma unică a prosecco provine de la modul său de cultivare, la mare altitudine. Strugurii cultivați la munte sunt mai mici și au o aromă intensă. De asemenea, primesc mult soare - dar temperaturile scăzute de la altitudine înaltă îi împiedică să se coacă.

Cererea pentru această recoltă este uriașă, crescând cu peste 33% în cinci ani. Prin comparație, cererea de șampanie franceză a crescut cu doar un procent în aceeași perioadă.

Recoltarea unei culturi în astfel de locații la altitudini înalte nu este ușoară. Recunoscând dificultatea, practica de a cultiva struguri pe pante mai abrupte de 30% este numită "viticultură eroică".

Schimbările demografice și un exod al populației din zonele rurale au dus la o lipsă gravă de forță de muncă în zonele montane, spune Dr. Tarolli. Ravagiile provocate de schimbările climatice vor face ca recrutarea următoarei generații de viticultori să fie mult mai dificilă.

"Noua generație nu este dispusă să continue să lucreze în condiții extreme dacă beneficiile economice sunt nesemnificative", avertizează Dr. Tarolli. .

Ce alte culturi sunt amenințate de schimbările climatice?

Nu este vorba doar de struguri - schimbările climatice decimează culturile din întreaga lume. Orezul din nordul Italiei, uleiul de măsline din Spania și orzul din Regatul Unit au înregistrat scăderi dramatice ale randamentului în ultimii ani din cauza condițiilor de mediu.

Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) a avertizat că, în cazul în care se atinge o încălzire de 1,5 grade Celsius, aproximativ 8% din terenurile agricole din lume vor deveni improprii pentru agricultură.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale de Meteorologie publicat în luna mai, există 66% șanse ca temperatura medie anuală la nivel global să atingă 1,5  grade Celsius peste temperaturile preindustriale la un moment dat în următorii cinci ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE