Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Taxarea cărnii de vită" - Danemarca găsește modalități de a aborda schimbările climatice

La restaurantul Flammen din Copenhaga, Danemarca, bucătarii gătesc fripturi provenite de la bovine crescute în cealaltă parte a planetei. Este un lucru de care bucătarul restaurantului Flammen din Copenhaga pare să fie mândru, potrivit Euronews.com.

"Vine din Uruguay, respectiv Argentina," a explicat el.

Aceasta nu este o chestiune banală când vine vorba de sănătatea planetei; carnea de vită reprezintă 55% din emisiile legate de alimentație din Danemarca și nu doar pentru că este transportată la mii de kilometri distanță de casă.

"La urma urmei, ele folosesc între 80 și 90% din energia pe care o consumă sub formă de căldură corporală. Și, în plus, au patru stomacuri, râgâie și emit metan," a spus Henrik Wenzel, profesor la Universitatea de Sud din Danemarca.

Animalele, responsabile pentru 15% din emisiile globale de gaze cu efect de seră

Schimbarea meniului și consumul de carne de pasăre sau de pește poate atenua problema. Aceasta este abordarea pe care a adoptat-o Flammen.

Thomas Krohn, manager de district la Flammen, a declarat: "Nu este o problemă: "La urma urmei, carnea de vită este unul dintre marii păcătoși, motiv pentru care am decis, de asemenea, în urmă cu câțiva ani, să luăm fileul nostru de vită (care este de fapt cel mai bine vândut produs al nostru) și să introducem în schimb niște curcan, pui și somon."

Consumul danez de carne de vită emite opt milioane de tone de CO2 pe an, echivalentul a 40 % din obiectivul de reducere a emisiilor țării. Guvernul nu a exclus posibilitatea de a aborda această problemă prin impozitare.

Jeppe Bruus, ministrul danez al impozitării, a declarat: "Analizăm toate posibilitățile. Și asta înseamnă, parțial, că suntem în proces de restructurare a industriei noastre alimentare, suntem în proces de analiză a modului în care putem crea o taxă pe producția, printre altele, de carne de vită. Și apoi, bineînțeles, ne uităm și la posibilele taxe pe consum și la posibilitatea de a le utiliza".

Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură, efectivele de animale sunt responsabile pentru 15% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, o pondere aproape la fel de mare ca cea a transportului global.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE