Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Impozite pentru fermierii din Noua Zeelandă. Guvernul vrea să taxeze emisiile de gaze ale vacilor

Fermierii din Noua Zeelandă ar putea fi obligați să achite un impozit pentru gazele emise de vaci. Este propunerea guvernului de la Wellington, iar taxa ar putea deveni obligatorie din 2025. Deocamdată, nu a fost stabilită valoarea impozitului, dar premierul Noii Zeelande a dat asigurări că banii vor fi investiți tot în agricultură. Asociațiile de fermieri critică inițiativa.

O taxă pentru emisiile de gaze de la animalele din ferme va fi o premieră mondială, spune premierul Noii Zeelande, țară în care agricultura joacă un rol extrem de important în economie. Statisticile arată că aproximativ jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră din această țară provin de la ferme.

„Potrivit inițiativei noastre, fermierii din Noua Zeelandă urmează să fie primii din lume care reduc emisiile agricole, poziționând cea mai mare piață de export a noastră în rândul țărilor exigente cu privire la protecția mediului înconjurător”, a explicat Jacinda Arden, prim-ministrul Noii Zeelande.

Asociațiile de fermieri critică decizia

„La această fază care este una incipientă, ne-am dori foarte mult ca Guvernul să se gândească bine la efectul pe care îl va avea această decizie asupra comunităților care se bazează pe creșterea oilor și bovinelor”, a menționat David Acland, președintele Asociației de fermieri Mid-Canterbury.

În fermele din Noua Zeelandă sunt 10 de milioane de bovine. Exporturile de lactate, inclusiv cele folosite la fabricarea formulelor pentru sugari în China, aduc cele mai mari venituri la economia Noii Zeelande.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE