Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premiul Nobel pentru Fizică 2023, câștigat de trei cercetători pentru descoperiri importante în studiul electronilor

Cercetătorii Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier au fost recompensaţi marţi cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2023, potrivit unui anunţ făcut de Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Cei trei cercetători au fost premiaţi pentru "metode experimentale care generează attosecunde de impulsuri luminoase pentru studierea dinamicii electronilor în cadrul materiei", potrivit comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobel.

În 2022, premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit cercetătorilor Alain Aspect, John F. Clauser şi Anton Zeilinger pentru descoperiri revoluţionare în domeniul mecanicii cuantice.

Ce sunt Premiile Nobel

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, decernat luni cercetătorilor Katalin Kariko şi Drew Weissman, şi a premiului pentru fizică, atribuit marţi cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier, sezonul Nobel din acest an va continua cu premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, premiul pentru literatură, pe 5 octombrie, şi premiul pentru pace, pe 6 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE