Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Premiul Nobel pentru Literatură 2022 a fost acordat autoarei Annie Ernaux

Update: Premiul Nobel pentru Literatură 2022 a fost acordat autoarei franceze în vârstă de 82 de ani Annie Ernaux „pentru curajul și finețea cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”, potrivit Academiei Suedeze.

Numele laureatei a fost anunţat de secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm.

În scrierile sale, Ernaux analizează, în mod constant și din unghiuri diferite, o viață marcată de diferențe puternice în ceea ce privește genul, limba și clasa socială. Drumul ei către statutul de autor a fost lung și anevoios, mai menționează Academia Regală Suedeză de Științe.

Știrea inițială: Academia Suedeză anunță Premiul Nobel pentru Literatură 2022, la Stockholm. Potrivit AFP, francezul Michel Houellebecq este până acum favoritul. El este înaintea poetei canadiane Anne Carson sau chiar a lui Salman Rushdie, victima unei tentative de omor în august. Circulă, de asemenea, numele altor obişnuiţi ai pariorilor, precum kenyanul Ngugi Wa Thiong'o, ungurul Laszlo Krasznahorkai sau americanii Thomas Pynchon sau Don DeLillo, norvegienii Jon Fosse şi Karl Ove Knausgaard. Ar fi şi franco-marocanul Tahar Ben Jelloun sau croatul Dubravka Ugresic.

Laureații vor primi o diplomă, o medalie și un document care detaliază suma premiului Nobel, care în acest an se ridică la 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 900.000 de dolari la cursul de schimb actual.

Academia Suedeză este responsabilă de selecția laureaților premiului Nobel pentru literatură și are 18 membri. Comitetul Nobel pentru Literatură este organismul de lucru care evaluează nominalizările și prezintă recomandările sale Academiei Suedeze și este format din patru-cinci membri.

Printre nominalizați, se regăsește și scriitorul român Mircea Cărtărescu.

Țara cu cei mai mulți laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură este Franța, cu 15 persoane care au câștigat premiul din 1901, când poetul și eseistul francez Sully Prudhomme a devenit primul laureat al premiului.

 Anul trecut, autorul tanzanian Abdulrazak Gurnah a fost premiat pentru "pătrunderea fără compromisuri și plină de compasiune a efectelor colonialismului și a soartei refugiatului în prăpastia dintre culturi și continente".

Vineri va fi anunțat câștigătorul premiului Nobel pentru Pace, iar cel pentru economie, ultimul din acest an, va fi anunțat săptămâna viitoare.

Premiile vor fi decernate la 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE