Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază ar putea fi prelungită. Ciolacu: ”Este o decizie legitimă”

Guvernul vrea să prelungească măsura de plafonare a prețurilor la alimentele de bază. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că i-a cerut ministrului Agriculturii să prezinte săptămâna viitoare o propunere prin care această schemă să poată continua.

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază este o măsură așteptată de populație și una care susține producătorii din România, susține șeful Executivului.

”Vreau să îi fac o solicitare ministrului Agriculturii, Florin Barbu. Aș dori ca săptămâna viitoare să vină cu propunerea despre modalitatea de prelungire a schemei de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse, ținând cont că vin sărbătorile de iarnă, ca aceste sortimente de bază, peste 90% sunt produse românești.

Este o decizie legitimă, așteptată de populație și una care va susține producătorii români”, a afirmat Marcel Ciolacu.

La sfârșitul lunii iunie, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la alimentele de bază. Pe listă se află 14 alimente, printre care pâinea, ouăle sau laptele de vacă.

Reducerea de preț a fost realiaztă prin plafonarea adaosului pentru procesatori, distribuitori și retaileri, însă nu și pentru producători. Cei care nu vor respecta această Ordonanță de Urgență riscă amenzi între 100 de mii și două milioane de lei.

Cum se aplică plafonarea

La momentul adoptării, Guvernul anunța că ordonanța se va aplica timp de trei luni, iar dacă efectele vor fi pozitive, va fi luată în calcul și varianta ca această măsură să fie prelungită.

Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie poate fi de cel mult 5%, faţă de preţul de achiziţie, indiferent de numărul distribuitorilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE