Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pe urmele lui Darwin, pentru salvarea maimuței leu. Mai mulți exploratori refac călătoria lui Charles Darwin în jurul lumii

Un grup de exploratori a decis să meargă pe urmele lui Charles Darwin. Expediția va reface traseul urmat de omul de știință în urmă cu 200 de ani și are ca scop studierea și salvarea unor specii aflate pe cale de dispariție. Unul dintre primele cazuri este cel al maimuței leu, care trăiește în pădurile tropicale din Brazilia. Misiunea este susținută și stră stră strănepoata lui Darwin. 

Proiectul Darwin200 presupune reconstituirea călătoriei pe mare făcute de omul de știință britanic Charles Darwin, în urmă cu două secole. Descoperirile făcute în timpul călătoriei l-au determinat pe Darwin să formuleze celebra Teorie a evoluției. 

Cât va dura misiunea Darwin200

Misiunea Darwin200 va dura doi ani și vizează colaborarea cu experți locali în vederea salvării unor specii aflate în pericol. La expediție participă tineri studenți care urmează să devină oameni de știință. 

Rhodri Hall, Darwin200: ”Ideea este să călătorim în jurul lumii, în porturile pe care Charles Darwin le-a vizitat, și să lucrăm cu specialiștii în conservarea speciilor și să împărtășim poveștile lor, ale oamenilor care fac treabă adevărată pentru a ajuta mediul înconjurător, pentru a ajuta speciile pe cale de dispariție.”

Leul tamarin este unul dintre exemple. Zeci de tineri au plantat arbori pentru realizarea unui coridor verde care să permită pe viitor tranzitarea în siguranță a zonei pentru această specie de maimuță, care trăiește doar în Pădurea Atlantică din sud-estul a Braziliei. 

Luis Paulo Ferraz, director executiv Asociația pentru protecția Leului Tamarin: ”Ne-am străduit să formăm coridoare între fragmentele de pădure pentru a permite circulația animalelor și pentru a crește diversitatea genetică a acestor populații, deoarece, dacă acestea rămân în fragmente izolate, există consangvinitate, ceea ce compromite sănătatea grupurilor pe termen lung.”

Proiectul este susținut de una dintre cele mai cunoscute specialiste în domeniu, Jane Goodall dar și de stră-stră-strănepoata lui Charles Darwin. 

Sarah Darwin, botanist, stră-stră-strănepoata lui Charles Darwin: ”Pentru mine, Pădurea tropicală Atlantică este deosebit de specială, deoarece cred că a fost experiența cea mai durabilă pe care Darwin a avut-o în călătoria sa de cinci ani. Cred că a trăit o experiență foarte emoționantă atunci când se afla în pădure. Cred că l-a impresionat profund călătoria în pădurea Mata Atlantica.” 

Înainte de colonizarea regiunii de către portughezi, în secolul al 16-lea, Pădurea Atlantică se întindea pe o suprafață de peste 500.000 de metri pătrați. Astăzi, ea reprezintă mai puțin de 15% din suprafața forestieră de atunci. 

Plantațiile de cafea și trestie de zahăr, dar și urbanizarea sunt principalele cauze care au condus la despădurirea regiunii. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE