Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Ziua Suprasolicitării Pământului". Resursele naturale ale Terrei, aferente anului 2023, au fost consumate până pe 2 august

Earth Overshoot Day reprezintă "Ziua Depășirii" și acest așa-zis eveniment se "sărbătorește", în acest an, pe 2 august. Însă este o sărbătoare amară dacă avem în vedere că, până pe 2 august 2023, populația de pe Terra a epuizat resursele naturale aferente acestui an calendaristic. Adică momentul critic în care solicitările umanității, din ianuarie și până acum, depășesc capacitatea de regenerare a Pământului pentru acest an.

Această bornă reprezintă o medie a țărilor din toată lumea. Însă există și extreme. De exemplu, Qatar și-a epuizat resursele pe 10 februarie, iar Luxeburg, pe 14 februarie. România a atins acest prag pe 11 iunie. Țara care stă cel mai bine la acest capitol este Jamaica, țară care mai are resurse până pe 20 decembrie. Urmează Ecuador, cu resurse până pe 6 decembrie şi Indonezia, până pe 3 decembrie.

Ce reprezintă Ziua Depășirii

Practic, această zi marchează momentul în care cererea populației este mai mare decât oferta Pământului. Cu alte cuvinte, resursele naturale existente într-un an nu mai fac față cererii oamenilor în acel an, în sensul că a crescut foarte mult consumul populației în raport cu ceea ce poate produce Terra.

Ziua Suprasolicitării Pământului este raportul dintre amprenta ecologică a activității umane, calculate pe un an, și capacitatea ecosistemelor naturale de a se regenera pentru a absorbi deșeurile produse de oameni, în special, a dioxidului de carbon. În acest moment, naturii îi ia 19 luni să regenereze resursele care s-au epuizat în 12 luni, potrivit studiilor realizate de o organizație internațională în peste 180 de țări.

Astfel, această dată din calendar reflectă gradul de responsabilitate pe care o are omul. Iar acest indice se calculează împărțind biocapacitatea planetei la amprenta ecologică a umanității și înmulțind cu 365 (n.r: numărul de zile dintr-un an), potrivit Overshoot Day.

"Atunci cand consumul este mai mare decat productia, evident că apare un deficit. Din acest moment, trăim pe datorie, cum s-ar spune. Practic, consumăm din resursele pe care Pământul le produce și care ar fi fost disponibile anilor următori și generațiilor care urmează după noi. În ultimii 50 de ani, de când a fost observat fenomenul, Ziua Suprasolicitării Planetei a fost din ce în ce mai devreme în fiecare an. Nu este o zi fixă, iar data din anii anteriori se actualizează după câțiva ani, pentru că se îmbunătățește modul de calcul al seturilor de date", a precizat Simona Manea, manager de comunicare la WWF România - Fondul Mondial pentru Natură.

  • Pământul și-a depășit de 1,7 ori resursele, conform Cosmosmagazine. Însă interesant este că data Overshoot Day din acest an s-a întâmplat cu 8 ore mai târziu față de cea de anul trecut.
  • Prima dată când s-a constata o depășire a resurselor planetei a fost în 1971, iar în ultimele cinci decenii a picat tot mai devreme, în fiecare an.

Dacă în 1970, această zi a picat pe 29 decembrie, 10 ani mai târziu a fost la începutul lunii noiembrie. În 1990, era aproape la jumătatea lunii octombrie, iar în anul 2000, a fost în septembrie. Din 2005 și până în 2018, data a picat în luna august, iar în 2019, Ziua Suprasolicitării a fost pe 29 iulie, raportat la seturile de date disponibile la vremea respectivă. Un an mai târziu, data a fost devansată cu 3 săptămâni, până pe 22 august, ca urmare a opririi activității din mai multe sectoare, pe fondul pandemiei de coronavirus. În 2021, ziua suprasolicitării a picat pe 29 iulie, iar anul trecut, cu o zi mai devreme, pe 28. Amprenta ecologică este strâns legată de modelele de consum, spun organizațiile din domeniu. Mai mult de jumătate din biocapacitatea planetei este folosită pentru a hrăni omenirea, însă o treime din alimente este irosită la nivel mondial.

Cele mai risipitoare țări:

1. Qatar (10 februarie)

2. Luxemburg (14 februarie)

3. Canada (14 februarie)

4. Emiratele Arabe Unite (14 februarie)

5. SUA (14 februarie)

Cele mai responsabile țări:

1. Jamaica (20 decembrie)

2. Ecuador (6 decembrie)

3. Indonezia (3 decembrie)

4. Cuba (25 noiembrie)

5. Irak (24 noiembrie)

..................................

30. România (11 iunie)

Industria energetică e cea mai mare consumatoare de resurse

Astfel, țările care consumă cele mai mari cantități de resurse sunt cele dezvoltate, în care industria energetică este cea care consumă cel mai mult. Astfel se explică și prezența unor țări precum Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Bahrain în acest clasament, având în vedere că mare parte din economia lor se bazează pe extracția petrolului, sau exploatarea cărbunelui și gazelor naturale. Aceasta este industria care consumă cele mai multe resurse naturale.

Pentru a încetini acest proces, fiecare persoană poate contribui la asta, prin responsabilitate. Iar Greenpeace, sau Asociația ENVIRON dau exemple concrete în acest sens, de la utilizarea corectă a echipamentelor electrice și electronice, la optimizarea locuințelor, sau la alegerea unor soluții inteligente și economice în timp, precum instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură care folosesc energia geotermală, izolarea corespunzătoare a locuinței, etc.

Organizația Global Footprint Network calculează, din 2006, "Ziua Depășirii", iar acest indicator a crescut neîntrerupt în ultimii 50 de ani.

"La nivel individual, risipa alimentară este ceva la care trebuie să fim atenți pentru că treaba asta înseamnă 10% din emisiile de carbon globale. Putem să alegem electrocasnice cu un nivel ridicat de eficiență energetică, putem să alegem soluții de iluminat eficiente, să punem filtre de apă în loc să consumăm apă îmbuteliată, să reutilizăm sacoșa la cumpărături, să reducem cumpărăturile în exces", a precizat Simona Manea.

Pe lângă măsurile pe care le pot adopta oamenii la nivel individual, organizațiile au recomandări și pentru autorități și industriași. Creșterea surselor globale de electricitate cu emisii scăzute de carbon, cultivarea copacilor printre alte culturi pe același teren și protejarea surselor de apă dulce sunt măsuri care ar duce la devansarea Zilei Suprasolicitării Pământului cu câteva săptămâni bune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE