Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bradul de plastic face mai mult rău mediului decât tăierea celui natural. Cât este recomandat să păstrăm brazii artificiali

O parte dintre cei care vor să aibă brad de Crăciun acasă aleg bradul artificial, pentru a nu tăia copacii și pentru a nu contribui la poluare. Experții de mediu spulberă mitul bradului de plastic, mai ecologic. Ultima recomandare este să cumpărăm bradul natural, dar să fim atenți de unde provine.

De multe ori avem impresia că este mai bine să cumpărăm brazi de plastic, tocmai pentru a proteja mediul.

Stoica Marius, reprezentant magazin: Trendul pentru brazii artificiali este în creștere. Sunt persoane care se gândesc din ce în ce mai mult la mediul înconjurător și, astfel, preferă să achiziționeze brazii artificiali.

Părerile sunt împărțite în rândul cumpărătorilor.

„Brad artificial. Protejăm natura, în primul rând, și nu face mizerie. Dezavantajul e că nu miroase.”

„Natural. Consider că cei artificiali sunt mult mai poluanți decât cei naturali și, atunci, având în vedere că în toate apele curgătoare sau stătătoare s-au găsit microparticule de plastic, consider că tradiționalul brad natural este mult mai util și mai frumos.”

Ecologiștii au un răspuns concret

Bradul de plastic face mai mult rău mediului decât tăierea celui natural.

Radu Mela, expert de mediu WWF: De obicei un brad de Crăciun artificial e ținut 3, 4, 5 ani și sigur apare altceva mai frumos pe piață care te determina să-l arunci când îl vezi, lucru care nu este deloc prietenos cu mediul.

Bradul artificial ar trebui folosit timp de cel puțin 10 ani pentru a menține un impact mai mic asupra mediului. Însă când sunt aruncați la gunoi, brazii de plastic se dezintegrează în sute de ani. Ei nu pot fi reciclați.

Peste 80% dintre brazii artificiali sunt produși în Asia. Așa că doar parcursul lor până în Europa produce mai multe emisii de carbon decât tăierea unui brad natural.

Când cumpărăm bradul este important să vedem de unde provine. Majoritatea brazilor din magazine sunt din pepiniere sau din culturi dedicate, unde brazii sunt crescuți special pentru Crăciun. Adică acel brad din sufragerie nu ar fi fost plantat niciodată dacă nu era programat să fie tăiat de Crăciun.

Radu Mela, expert de mediu WWF: Trebuie să gândim aceste pepiniere ca niște terenuri agricole în care se face o producție de ceva și noi îl valorificăm.

În întreaga lume sunt tăiați aproximativ 34 de milioane de brazi pentru Crăciun. Peste 95% dintre ei sunt crescuți în ferme speciale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE