Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ecoturismul de-a lungul Dunării. Ecoruta Dunăreană este un traseu turistic, prin natură, care se întinde pe 40 km

Ecoruta Dunăreană este un proiect prin care turismul se „împrietenește” cu natura. Aflat de-a lungul Dunării, în zona Giurgiu, traseul va putea fi parcurs fie la pas, fie pe apă. Din nefericire însă, cea mai mare problemă în zonă rămâne lupta cu deșeurile, aruncate la întâmplare. În timp ce se ocupau de marcaje, activiștii de mediu s-au lovit din nou de gunoaiele lăsate în natură. Asta după ce, în urmă cu doar câteva luni, au strâns alte 10 tone de deșeuri de pe ecoruta dunăreană.

Zeci de activiști de mediu au marcat astăzi traseul ecorutei dunărene. O zonă care se întinde pe 40 de km de la Slobozia, la Oinacu, Prundu și Gostinu. Ei își doresc să popularizeze un altfel de turism, în inima naturii. 

Bogdan Alto, Ecoruta Dunăreană: ”Plimbări cu bicicletele pe traseu. Plimbări cu caiacele pe Dunăre. Pornind dinspre Slobozia, Giurgiu încolo spre Oltenița și în sus la Lungu. Poate să campăm pe insule și evenimente de film seara la tabere, poate mici concerte.”

Natura 2000: un habitat de importanță specială

O mare parte din acest traseu se află în zone de strictă protecție, Natura 2000. 

De la păduri, insule și canale cu peisaje specifice Dunării, până la păsări și pești care sunt în habitatul lor natural. Din păcate, la fel par să fie și gunoaiele.

Loredana Pană, project manager ”Mai mult Verde”: În special PET-uri, sticle de bere, sucuri, pahare de unică folosință, pungi, foarte multe pungi.”

Bogdan Alto, reprezentant Ecoruta Dunăreană: ”Da, sticlă de bere sau de vin. Cioburi. Le aruncă sau își fac așa o vatră unde stau cu cortul. Ori le lasă acolo ori le pun în saci și le lasă după copaci dar nu și le iau înapoi.”

La începutul lunii iunie zeci de voluntari au curățat toată această zonă. Au strâns 10 tone de deșeuri. Acum, câteva luni mai târziu, gunoaiele au revenit aici.

Însă voluntarii nu s-au dat bătuți. Au venit înarmați cu saci de gunoi pentru a strânge ce alții au lăsat în natură. În fiecare an, aproximativ 100 de tone de plastic ajung în apele Dunării de pe teritoriul României.

Daniela Cioacă, voluntar: ”Ne-am strâns un grup de cetățeni și ne dorim foarte mult să ne implicăm și să ajungem să înțelegem cu toții cât de importantă este natura și ce avem de făcut ca să o salvăm și să o păstrăm așa cum este ea.”

Cristina Dobrotă, voluntar: ”Îmi doream un loc unde să ies cu prietenii în natură, un loc unde să ne întâlnim, nu neapărat parc, ci un loc mai sălbatic mult mai natural amenajat.” 

În momentul de față aproximativ jumătate din traseu este deja marcat, iar până la finalul anului, activiștii speră să termine întreaga Ecorută Dunăreană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE