Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pakistan: Ceapa a devenit o legumă prețioasă, după explozia prețurilor la alimente

Inundațiile puternice și episoadele de secetă severă au compromis recolta de ceapă în Pakistan. Prețurile au explodat, iar cererea este acum acoperită din importuri. Ceapa ocupă un loc special în bucătăria pakistaneză, fiind prezentă în majoritatea bucatelor tradiționale.

Ceapa a devenit o legumă prețioasă

Sute de cumpărători și vânzători vin dimineața devreme în piața de fructe și legume din Islamabad, capitala Pakistanului, ca să cumpere ceapă. Acum prețioasa legumă este, în mare parte, importată, iar prețurile au crescut și de șase ori pentru un kilogram.

Mohammad Zahoor, reprezentant al administrație pieței agricole: „Recolta de ceapă a fost distrusă de inundațiile devastatoare din regiunile Sindh și Baluchistan. În acest sezon, în piața nu a ajuns nicio ceapă din Sindh și Baluchistan. Importăm toată ceapa. În următoarele două-trei luni doar vom importa. Acum aducem ceapă din Turcia, Egipt, China și India, prin Dubai.”

Schimbările climatice afectează agricultura

Reprezentanții Guvernului pakistanez recunosc că schimbările climatice, ce provoacă fenomene meteo extreme, afectează puternic agricultura țării.

Muhammad Arif Goheer, Ministerul pentru Climă: „Avem trei evenimente extreme într-un singur an. În primul rând, am avut o iarnă mai lungă. Apoi a fost un val de căldură fără precedent, iar mai multe culturi au fost afectate, inclusiv cele de grâu. Apa nu a fost suficientă nici pentru culturile de bumbac. Și în rândul trei, începând cu luna iulie, am avut inundații fără precedent în istoria Pakistanului.”

„Sunt șocat de cât de scumpă este ceapa”

Din cauza prețurilor care sunt într-o permanentă creștere, de multe ori calculele de acasă nu se potrivesc cu cele de la târg. În această situație s-a pomenit și Mohammad Ajmal, care a constatat că nu mai are suficienți bani pentru a cumpăra cantitatea dorită.

Mohammad Ajmal, cumpărător: „Am venit la piață să cumpăr legume și ceapă. Sunt șocat de cât de scumpă este ceapa. Fiecare negustor vinde ceapa cu 1.200 de rupii (cinci dolari) pentru cinci kilograme, iar eu am doar 1.000 de rupii (patru dolari) în buzunar, așa că am cumpărat doar 2,5 kilograme.”

Prețurile mari și deficitul de pe piața au dat peste cap și lanțul de aprovizionare al restaurantelor.

Abbas Khan, proprietar de restaurant: „Evident, ceapa este folosită în majoritatea felurilor de mâncare. Folosim multă ceapă în Chapli Kabab și Kabli Paulo (n. red. orez). Anterior, când mergeam la piață, legumele costau 5.000 de rupii (20 de dolari), acum costă între 20.000 și 30.000 de rupii (80-120 de dolari).”

Inundațiile fără precedent din 2022 au afectat o treime din teritoriul Pakistanului. Peste 1 700 de oameni au murit, iar alte peste 33 de milioane de oameni au fost afectați. Ploile puternice au distrus mai multe terenuri agricole și mii de case de locuit. Pierderile depășesc 40 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE