Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consumul de fasole, soluția ecologiștilor pentru salvarea Planetei. Care sunt beneficiile pentru mediu

Fasolea este un aliment comun, prezent pe mesele tuturor oamenilor de pe glob, plin de proteine, antioxidanți și fibre. Cu toate acetea, nimeni nu s-a gândit cât de mult bine ar putea face Planetei noastre.

Un grup de ecologiști susține că dublarea conusmului de fasole ar ajuta la protejarea Planetei și ar putea fi o soluție bună pentru criza costului vieții, arată Euronews Green.

Noua inițiativă „Beans is How” („Fasolea este calea” n.red)”) coordonată de Sustainable Development Goals (SDG2) Advocacy Hub promovează produsele alimentare ca „soluție unică” la provocările climatice într-un mod sănătos și economic.

„Toată lumea este îngrijorată în acest moment – ​​cum putem face mese hrănitoare pentru familiile noastre când banii sunt puțini? Cum putem lupta împotriva schimbărilor climatice? Cum îi putem ajuta cele trei miliarde de oameni de pe această planetă care sunt subnutriți? Fasolea este soluția”, spune Paul Newnham, director executiv al SDG2 Advocacy Hub.

Care sunt beneficiile pentru mediu ale consumului de fasole?

Producția globală de alimente este responsabilă pentru o treime din toate gazele care produc efect de seră emise de activitatea umană. De exemplu, carnea reprezintă 60% din totalul de gaze, un singur kilogram de carne de vită generând 70 kg de emisii de carbon.

Pășunatul vitelor este o activitate care contribuie extrem de mult la procesul de deșertifacare, în special în ecosistemele vulnerabile precum pădurea tropicală amazoniană.

Cercetătorii arată că fasolea eliberează cu 90% mai puține gaze cu efect de seră decât unele proteine ​​animale. De asemenea, îmbunătățesc sănătatea solului, introducând azot în sol și reducând nevoia de îngrășământ.

Cu toate acestea, în medie, doar 21 g de leguminoase precum fasolea, mazărea sau năutul sunt consumate de o singură persoană pe zi, comparativ cu 112 g de carne .

Schimbarea acestui dezechilibru ar putea reduce stresul pe planetă, insistă cei de la „Beans is How”.

„Iubesc fasolea - gătesc fasole, cultiv fasole, mănânc fasole. Nu am întâlnit niciodată o fasole care să nu-mi fi plăcut. Micile pepite au potențialul de a îmbunătăți viețile oamenilor din întreaga lume”, a declarat Sam Kass, fost bucătar la Casa Albă și consilier principal pentru politici pentru nutriție.

Cum ar putea fasolea să rezolve criza alimentară?

Studiile recente arată că 43 de milioane de oameni din 38 de țări de pe glob riscă să fie afectați de foamete sau de o criză alimentară severă.

Fasolea este o alternativă ieftină și bogată în proteine pentru carne. Fasolea uscată costă în medie doar un dolar, (0,96 euro) per 500 de grame.

De asemenea, sunt dezvoltate noi soiuri tot timpul. În ultimii câțiva ani, crescătorii de fasole de la Pan-Africa Bean Research Alliance (PABRA) au dezvoltat mai mult de 500 de soiuri noi, crescând valoarea nutritivă a leguminoasei.

Aproape o cincime din populația din Rwanda mănâncă acum fasole îmbogățită cu fier, care asigură 80% din nevoile de fier ale copiilor și ale femeilor care nu sunt însărcinate.

„Fasolea, leguminoasele și mazărea vin în mii de soiuri. Fasolea este o cultură excelentă pentru fermieri și este bogată în proteine ​​și fier”, a declarat dr. Agnes Kalibata, președinte AGRA, fost trimis special la Summitul ONU privind sistemele alimentare.

„Fasolea este bună pentru tine - de fiecare dată când mănânci fasole, susții o familie pentru a avea un venit mai bun și o nutriție mai bună și ajuți solurile să se regenereze . Aceasta este o recoltă benefică în toate sensurile”, a spus ea.

Campania Beans Is How convoacă un consiliu consultativ specializat în știință și inovare pentru a determina cum poate fi măsurat și atins obiectivul de dublare a consumului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE