Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ordin de evacuare parțială în Rafah. Analiștii spun că ar fi semnul unei invazii iminente în sudul Fâșiei Gaza

Forțele de apărare israeliene le-au spus palestinienilor să părăsească orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, după ce trei soldați israelieni ar fi fost uciși de rachete lansate de Hamas la punctul de trecere Kerem Shalom, relatează euronews.com.

Armata israeliană le-a spus palestinienilor să evacueze temporar părți din Rafah pentru zonele umanitare, semnalând că o invazie terestră era iminentă, potrivit unei declarații a Forțelor de Apărare israeliene.

06/05/2024 , 16:45

Agenția ONU din Gaza nu se implică în evacuarea civililor din Rafah

Agenția ONU din Gaza a tranmis (UNRWA) că nu se implică în evacuarea civililor din Rafah.

”O ofensivă israeliană în Rafah ar însemna mai multă suferință și morți în rândul civililor. Consecințele ar fi devastatoare pentru 1,4 milioane de oameni. UNRWA nu evacuează: Agenția va menține o prezență în Rafah atât timp cât va fi posibil și va continua să ofere ajutor de salvare a vieților oamenilor.”, a tranmis agenția, pe platforma X.

Philipppe Lazzarini, comisarul-general al UNRWA a transmis de asemenea că ”o ofensivă militară israeliană va duce la un strat suplimentar al unei tragedii deja insuportabile pentru oamenii din Gaza.”

El a mai spus că ceea ce este necesar acum este o încetare a focului și nu deplasări forțate.

06/05/2024 , 16:36

Josep Borrell critică ordinul de evacuare: ”Anunță ce este mai rău: mai mult război și foamete”

Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a criticat ordinul de evacuare a civililor din Rafah.

Într-un mesaj pe platforma X, diplomatul a spus: ”Ordinele de evacuare a civililor din Rafah, date de către Israel, anunță ce este mai rău: mai mult război și foamete. Acest lucru este inacceptabil.

Israelul trebuie să renunțe la o ofensivă terestră și să pună în aplicare Rezoluția 2728 a Consiliului de Securitate al ONU.

UE, împreună cu comunitatea internațională, poate și trebuie să acționeze pentru a preveni un astfel de scenariu.”


Oamenilor li s-a spus să se mute la Muwasi, o zonă umanitară declarată de Israel în apropierea coastei. Armata a declarat că a extins asistența în zonă, inclusiv spitale de campanie, corturi, alimente și apă.

IDF a scris pe X, fostul Twitter, că civilii vor fi mutați din zonele specificate în estul Rafah în zona umanitară din nord și nord-est.

Apelurile de ”mutare” temporară a zonei umanitare vor fi transmise prin pliante, mesaje SMS, apeluri telefonice și emisiuni media în limba arabă, potrivit postării de pe rețeaua de socializare.

Trei soldați ai IDF au fost uciși într-un atac cu rachete Hamas

Aceasta survine în contextul în care IDF confirmă că Hamas a tras duminică rachete asupra punctului de trecere Kerem Shalom, un coridor care leagă sudul Israelului de Gaza, ucigând, se pare, cel puțin trei soldați israelieni care livrau asistență.

Tancuri și trupe israeliene au fost văzute anterior în apropierea graniței țării cu Gaza, ceea ce a generat temeri că va începe ofensiva terestră în orașul Rafah din sudul țării, promisă de mult timp.

Premierul Benjamin Netanyahu se confrunta cu presiuni din interiorul coaliției sale guvernamentale pentru a lansa ofensiva în vederea eliminării batalioanelor Hamas despre care israelienii spun că se adăpostesc acolo.

Dar aceste planuri au fost, de asemenea, întâmpinate cu o avalanșă de critici din partea grupurilor pentru drepturile omului și a liderilor mondiali, inclusiv a celui mai puternic aliat al Israelului, SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE