Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu: "Israel va invada Rafah, cu sau fără acord". Trump spune că premierul israelian e vinovat de războiul început pe 7 octombrie

Deși Statele Unite ale Americii au anunțat că există progrese în discuțiile privind un armistițiu în Gaza, premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că armata sa nu se va opri și va invada Rafah, indiferent de posibila înțelegere în ceea ce privește ostaticii.

Rafah, oraș situat la frontiera cu Egiptul, este ultimul bastion al Hamas în Gaza, iar israelienii au promis să destructureze din temelii această grupare.

Netanyahu: "Israel va invada Rafah, cu sau fără acord"

"Ideea că vom opri războiul înainte de a ne atinge toate obiectivele este exclusă. Vom intra în Rafah și vom elimina batalioanele Hamas de acolo, cu sau fără un acord, pentru a obține victoria totală", a spus Netanyahu, la o întâlnire cu reprezentanții familiilor oamenilor luați ostatici de gruparea Hamas.

Familiile ostaticilor l-au îndemnat pe Netanyahu să "reziste presiunii internaționale" pentru a opri războiul din Gaza, în timp ce președintele american Joe Biden a spus că o invazie în Rafah ar fi "o linie roșie".

De la începutul războiului, Israel efectuează atacuri aeriene regulate asupra orașului Rafah. În noaptea de luni, atacurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 22 de persoane, inclusiv șase femei și cinci copii, după cum au declarat niște oficiali palestinieni din domeniul sănătății.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ar fi "complet inacceptabil" ca Israelul să atace orașul palestinian Rafah, dar a refuzat să o numească "o linie roșie" care ar duce la sancțiuni ale UE împotriva Israelului, potrivit Politico.

Trump îl face vinovat pe Netanyahu pentru atacul Hamas în Israel

Între timp, a apărut o nouă reacție a lui Donald Trump referitoare la acest subiect. Fostul președinte american și candidat la viitoarele alegeri a precizat că Netanyahu "a fost criticat pe bună dreptate" pentru atacul Hamas-ului, din 7 octombrie, asupra Israelului.

Trump a spus că atacul a avut "un impact profund" asupra lui Netanyahu, că "nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată" și l-a învinovățit pe premierul israelian că nu l-a prevăzut sau că nu l-a oprit.

"Au cele mai sofisticate echipamente, aveau totul pentru a opri acest atac. Și mulți oameni știau despre asta. Știți, mii și mii de oameni știau despre asta, dar Israelul nu știa despre asta și cred că este o acuză foarte puternică pentru problema asta, el este în culpă", a spus Trump, potrivit publicației TIME.

În urmă cu câteva săptămâni, Trump a spus că Israelul "pierde războiul de relații publice", în gestionarea războiului din Gaza, din cauza postărilor pe rețelele de socializare care arătau imagini cu distrugerile.

Critica dură făcută de fostul președinte american vine într-un moment în care colegiile din toată țara au fost zguduite de proteste pro-palestiniene. Trump a condamnat protestele și a susținut că mitingul din Charlottesville, Virginia, din 2017, a fost "nimic" în comparație cu protestele în curs din campus.

Trump a amintit și de momentul în care, atunci când care era președinte, în ianuarie 2020, o operațiune americană de asasinare a generalului iranian Qassem Soleimani ar fi trebuit să fie comună, însă Netanyahu s-a retras "în ultima secundă".

"Am avut o experiență proastă cu Bibi (n.r.: Netanyahu). A fost ceva pentru care nu l-am uitat niciodată", a spus Trump.

Generalul iranian Qasem Soleimani a fost cel care a pus la punct operațiunile militare iraniene în Orientul Mijlociu. El a fost ucis în ianuarie 2020, într-un atac cu dronă americană, în Irak.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE