Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Speranțe pentru noi discuții privind o încetare a focului în Gaza. Israelul își reduce pretențiile, în timp ce Biden negociază cu lideri arabi

Negociatorii israelieni și-au redus cerințele cu privire la numărul de ostatici pe care Hamas ar trebui să îi elibereze în prima fază a unui armistițiu, deschizând astfel perspectivele unei încetări a focului.

De săptămâni întregi, discuțiile se află în impas. Acum, cu noua propunere în mână, o delegație din Israel merge la Cairo pentru a le relua discuțiile - dar numai dacă Hamas este de acord să participe, potrivit unor oficiali citați de The New York Times.

Secretarul de stat american, Antony J. Blinken, care s-a întâlnit luni în Arabia Saudită cu diplomați arabi, a declarat că responsabilitatea revine acum Hamas.

"Hamas are în fața sa o propunere extraordinar de generoasă din partea Israelului", a declarat Blinken la un forum economic de la Riad. "Iar în acest moment, singurul lucru care stă între populația din Gaza și o încetare a focului este Hamas".

Vorbind la același forum, ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat că oferta include o încetare a focului timp de 40 de zile și eliberarea mai multor palestinieni încarcerați în Israel în schimbul ostaticilor deținuți de Hamas.

Ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, a declarat că este "plin de speranță" în legătură cu ultima ofertă de încetare a focului, deși nu a precizat ce presupune aceasta și nici cine a făcut-o.

Conversații între Biden și lideri arabi

Încercând să sporească presiunea asupra liderilor Hamas pentru a accepta acordul de încetare a focului, președintele Biden a avut convorbiri cu liderii Egiptului și Qatarului.

În conversaţia telefonică dintre Biden și preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, a fost subliniat pericolul unei escaladări militare în Rafah, în măsura în care aceasta ar adăuga o catastrofă la criza umanitară care deja se agravează, ceea ce ar avea un impact asupra stabilităţii şi securităţii în regiune, se arată în comunicat.

"Preşedintele Al-Sisi a subliniat necesitatea accesului deplin şi adecvat la ajutorul umanitar, amintind eforturile intense ale Egiptului în acest sens. Cei doi preşedinţi au subliniat, de asemenea, necesitatea de a lucra pentru a preveni extinderea conflictului şi au reafirmat importanţa soluţiei cu două state ca mijloc de a atinge securitatea, pacea şi stabilitatea în regiune", se arată în comunicatul preşedinţiei egiptene.

Casa Albă a informat luni că preşedintele Biden se va consulta cu emirul Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani din Qatar, a cărui ţară îndeplineşte, de asemenea, un rol de mediator în conflict.

Hamas și aliații săi au capturat aproximativ 240 de israelieni și cetățeni străini în atacul mortal din 7 octombrie care a declanșat războiul. În timpul unei încetări a focului de o săptămână în noiembrie, Hamas a eliberat 105 prizonieri în schimbul a 240 de palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

În ultimele luni, Israelul a cerut ca Hamas să elibereze încă cel puțin 40 de ostatici - femei, persoane în vârstă și persoane grav bolnave - pentru a asigura un nou armistițiu. Acum este pregătit să se mulțumească doar cu 33, au declarat oficialii israelieni.

Schimbarea a fost determinată în parte de faptul că Israelul crede acum că unii dintre cei 40 au murit în captivitate, potrivit unuia dintre oficiali.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE