Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Diplomați de top din SUA și Europa se îndreaptă spre Arabia Saudită pentru noi discuții cu privire la războiul din Gaza

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se va afla în Arabia Saudită luni şi marţi, în special pentru a "discuta eforturile în desfăşurare care vizează încheierea unui armistiţiu în Gaza care să permită eliberarea ostaticilor", a anunţat sâmbătă Departamentul de Stat, relatează AFP.

Antony Blinken, care va pleca duminică, "va pune, de asemenea, accentul pe importanţa prevenirii unei extinderi" regionale a războiului pe care Israelul l-a declanşat în Fâşia Gaza de la atacurile sângeroase ale Hamas pe teritoriul său, la 7 octombrie, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El intenţionează, de asemenea, să "discute modalităţi de a obţine o pace durabilă în regiune, inclusiv printr-o cale către un stat palestinian independent însoţit de garanţii de securitate pentru Israel".

Secretarul de stat american va participa şi la o reuniune a miniştrilor Consiliului de Cooperare al Golfului, organizaţie care reuneşte şase ţări din Peninsula Arabică, între care Qatarul, care are un rol de mediator între Israel şi Hamas.

Ministrul de externe al Franței merge în Liban

Arabia Saudită găzduiește o reuniune de trei zile a Forumului Economic Mondial (WEF), la care participă înalți oficiali arabi, inclusiv omologii diplomatici ai lui Blinken. Printre aceștia se numără miniștrii de rang înalt din Qatar și Egipt, mediatori în mai multe runde de discuții cu privire la un potențial acord între Israel și Hamas.

Ministrul francez de externe, Stéphane Séjourné este de asemenea așteptat să se îndrepte spre Riad, după o vizită în Liban, care are ca scop evitarea unei noi escaladări între Hezbollah și Israel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE