Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locuitorii din capitala Lituaniei pot comanda alimente care le sunt aduse nu de curierii obișnuiți, ci de către roboți. În Vilnius a apărut pe străzi o flotă de roboți autonomi care livrează alimente în tot orașul. Începutul este unul destul de modest, iar în trafic pot fi văzute deocamdată doar trei astfel de vehicule.

Un mic vehicul autonom, asemănător unei mașinuțe de golf, așteaptă instrucțiuni pentru următoarea livrare, iar odată încărcată, pleacă pe străzile din Vilnius. Roboții au diferite forme și dimensiuni și au compartimente blocabile, potrivite pentru transporturi mai mari sau mai mici de produse alimentare care au fost comandate online.

Niște roboți autonomi, sub formă de mașinuțe, fac livrări în Vilnius

"Încercăm să testăm vehiculele în traficul real. Ce înseamnă asta? Ideea este să aducem aceste mașini în centrul orașului și să experimentăm cum se descurcă în condițiile traficului din Vilnius", a spus Tadas Norušaitis, director executiv LastMile.

Mașina autonomă se deplasează cu o viteză maximă de 25 km/h și navighează pe străzile orașului folosind camerele instalate. Sunt cel puțin patru camere pe fiecare vehicul, plus senzori de trafic și un sistem de localizare prin satelit.

"Mașina poate merge complet autonom, dar, din motive de siguranță, tot timpul cât mașina este pe traseu, ea este supravegheată de un operator, de la distanță, care stă în fața unui ecran de computer și vede ce se întâmplă. Așadar, în cazul în care există unele accidente sau pentru a evita incidentele, el poate prelua controlul și poate conduce mașina", a precizat Tadas Norušaitis.

Compania care a adus mașinile autonome de livrare pe străzile din Vilnius anunță că acestea vor fi folosite într-un test de două luni. În cazul în care vor trece testul traficului și vor exista comenzi, numărul lor va crește mult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE