Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan, despre cerința PNL pentru a debloca bugetul Bucureștiului și artificiul făcut pentru plata salariilor. Surpriza din sondaje

Nicușor Dan va candida la un nou mandat de primar general al Bucureștiului, iar sondajele îl plasează foarte sus în preferințele alegătorilor. Numai că aceste cifre sunt contestate, mai ales că pe primul loc apare primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

În direct la Euronews România, Nicușor Dan a explicat situația.

Nicușor Dan: "Doamna Firea și domnul Piedone au același bazin electoral"

Nicușor Dan: "Surpriza a venit într-un sondaj pe care l-am văzut în urmă cu vreo săptămână și jumătate, în care era o listă mai mare de candidați, domnul Piedone nu era acolo și, la rubrica 'alții', mulți oameni îl indicau spontan pe el. Și, în felul acesta, ajungea la 10-11%. Acesta e motivul pentru care l-am măsurat și a dat acest rezultat. Eu nu sunt un mare urmăritor al rețelelor de socializare, știu însă că are acolo, de multă vreme, o activitate intensă, în special pe TikTok. Totuși, scorul acesta este o surpriză.

Într-un sondaj, poți să pui vreo 15 întrebări, ca să nu obosești omul căruia i te adresezi și să nu-ți dea răspunsuri irelevante. Nu poți să pui toate variantele de sondaj. De exemplu, noi nu am pus, în cercetarea pe care am făcut-o, varianta ca cele două partide să candideze separat, cum a fost sondajul CURS, despre care vorbesc și care mi se pare corect.

Deci a fost o variantă în care erau și doamna Firea, și domnul Piedone și în care erau între 20 și 30 amândoi. Pentru că, evident, ei au același bazin electoral. Singura variantă a sondajului era cea în care erau și Gabriela Firea și Piedone. Au fost mai multe scenarii alternative și era un zvon care circula în mediile politice, că Coaliția s-ar fi decis pentru Sebastian Burduja și acesta era scenariul pe care l-am publicat, cu Sebastian Burduja candidat unic al alianței PSD-PNL."

Nicușor Dan: "E ilogic să blocăm niște bani în loc să-i ducem acum la reparații și investiții"

Însă până la scrutinul din 9 iunie, actualul edil are de rezolvat o problemă urgentă, cea a bugetului Capitalei. Pentru a treia oară, acest buget a fost respins în consiliu, acolo unde PNL și PSD refuză să accepte propunerile primarului.

Nicușor Dan a explicat că, dacă PSD se opune cu certitudine, PNL pune o condiție pentru a-și da acceptul.

Nicușor Dan: "Despre buget, am spus ce am avut de spus: există trei grupuri în consiliul general, grupul USR-PMP, grupul PNL și grupul PSD. Pentru ca bugetul pe care l-am propus să treacă, sau ca orice variantă să treacă, e nevoie ca două din trei grupuri să se înțeleagă între ele. PSD a zis că nu discută cu nimeni și atunci trebuie să existe o înțelegere între grupul PNL și grupul USR-PMP.

Și atunci, pretenția grupului PNL este să punem niște bani, deja de pe acum, la subvențiile pentru termie și transport public, să punem niște bani pe care știm sigur că îi avem. De exemplu banii pe care o să avem să-i prindem prin prelungirea fondurilor europene pe mandatul financiar următor. Și eu, și grupul USR-PMP spunem că e ilogic să blocăm niște bani în loc să-i ducem acum la reparații și investiții, pentru că putem să facem asta mai târziu, pentru că e vorba de subvențiile pe care le vom plăti în octombrie, noiembrie, decembrie. Acesta este blocajul."

Însă acest blocaj ar putea duce la lipsa finanțării pentru plata salariilor funcționarilor din instituțiile subordonate Primăriei Generale. Din acest punct de vedere, Nicușor Dan spune că a apelat la un artificiu.

Nicușor Dan: "Salariile lunare pe care noi le plătim la toate instituțiile subordonate sunt în jur de 70 de milioane de lei. Noi aveam în cont, în momentul ăla, 22 de milioane de lei. La două-trei zile după ce am vorbit, prin înțelegeri pe care le-am avut cu firme care aveau să ne dea redevențe, fel de fel de sume mici la nivelul bugetului Capitalei, am reușit să ajungem la vreo 30 și ceva de milioane și din banii ăștia să plătim salariile, dar nu și taxele pe salarii.

Deci este o improvizație pe care am făcut-o astfel încât oamenii să-și ia banii pe salarii. Și evident că taxele la stat trebuie să le plătim foarte repede. Nu cred că ne mai permitem decât câteva zile. Și azi am făcut calcule. E un blocaj care nu face bine nimănui. Adică sunt și alte lucruri de făcut în București decât să stăm cu toții blocați în niște calcule."

Calculele pentru alegerile la Primăria București

Alianța PSD-PNL va lua decizia finală joi în ceea ce privește eventualitatea susținerii unui candidat comun pentru Primăria București. Până atunci, ce știm sigur este că PNL îl susține clar pe Sebastian Burduja, în timp ce Gabriela Firea ar putea candida din partea PSD, dar fără o susținere în totalitate din interiorul partidului.

Practic, fostul edil este sprijinit doar de filiala PSD București. Firea ar putea decide, însă, în ultimă instanță, să candideze ca independent. Însă în condițiile acestea, Nicușor Dan ar fi avantajat.

Toate calculele ar putea fi însă date peste cap de Cristian Popescu Piedone, care a făcut și obiectul ultimului sondaj publicat de Nicușor Dan.

Nicușor Dan: "Eu l-am publicat pentru că arată creșterea pe care am avut-o în ultimele săptămâni. În sondajul de acum 10 zile-două săptămâni, eram la 36%, iar acum vreo lună-o lună și jumătate, eram la 32-33 și scorul ăsta de 39 este foarte bun pentru momentul la care ne aflăm.

De asemenea, este un slide care spune care este impresia oamenilor despre direcția în care merge orașul, în care 50 la sută spune că direcția este bună. Spre comparație, dacă întrebi bucureștenii despre direcția în care merge România, abia 25% spun că merge în direcția bună. Deci pentru momentul în care ne aflăm, rezultatul pe care eu îl am este foarte bun și am publicat asta ca să-i motivez pe cei care mă susțin.

În momentul ăsta, ave un partid care nu și-a desemnat candidatul, sau candidatul în alianță. Vorbim de PSD, care, în sondaj, are 30-32% și e logic că un candidat cu notorietate, pe care PSD îl susține, o să aibă undeva scorul partidului. În momentul de față, Piedone ocupă un loc pe care nu l-ar ocupa dacă PSD ar veni cu un candidat bun. Deci așteptăm să vedem ce va decide PSD, ce va decide PNL, dacă merg separat sau împreună și acționăm în consecință. E un sondaj în care eu cred, în care am văzut și încrucișări, adică mi-au fost prezentate toate aceste date.

Pe acest scenariu (n.r.: ca Firea să candideze ca independent), Firea și Piedone împart același bazin electoral și votul se splitează între ei, dar ceea ce este important e că trebuie să vedem care este candidatul sprijinit de PSD, pentru că sondajul ăsta îmi spune că am 39, iar sondajul de săptămâna trecută spunea că am 36. Deci avem un candidat bine profilat pe partea dreaptă. Avem un partid mare, care reușește să-și mobilizeze susținătorii, care de asemenea, are un candidat de 30-35%, avem alegeri într-un tur și între acești candidați se va da lupta pentru Primărie.

Văd o ușoară creștere la Alianța Dreapta Unită. Dacă nu mă înșel, la sondajul trecut, erau separați. Dar față de acum un an, cred că au crescut cu 7-8 procente.

Dar la alianța PSD și PNL, foarte important e că ne-a rezultat și nouă din sondaj că nu există un transfer de vot de la votanții PNL către votanții PSD și de la votanții PSD către un candidat PNL, chiar dacă partidele susțin că este candidatul comun. Asta este dificultatea unui candidat comun pentru alianța PNL-PSD.

Piedone? Dacă candidatura sa rămâne până la depunerea listelor, o să am ceva de spus și despre domnia sa."

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamenatre au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

În mandatul lui Nicușor Dan, s-au înlocuit cei mai mulți kilometri de conducte de termoficare

Dacă va câștiga un nou mandat de primar general al Bucureștiului, Nicușor Dan are deja planurile făcute.

Nicușor Dan: "Terminăm liniile de tramvai și le și extindem, cea mai importantă extindere fiind în Piața Unirii, pentru a avea niște diametrale de tramvai care să străbată centrul orașului. Acum e o întrerupere artificială cauzată de Casa Poporului și Bulevardul Unirii, întrerupere artificială între tramvaiele care vin și se opresc la baza Mitropoliei și cele care se opresc fie în spate la magazinul Unirii, fie în Piața Sf. Gheorghe.

Noi am schimbat conducte în trei ani mai mult decât au schimbat ei în 12, în administrațiile PSD trecute. Alt indicator e faptul că nu mai este principala problemă a bucureștenilor, a căzut pe locul 3. A fost mult mai bine iarna asta decât iernile trecute. Matematic, avem mai puțin agent termic pe care îl pierdem pentru că am reparat niște kilometri de conductă. Bineînțeles că, atunci când avem o rețea de 50 de ani, în care s-a schimbat 10% în ultimii 30 de ani, nu poate să fie perfect. Însă oamenii apreciază, în sondaje, că s-a îmbunătățit situația.

În momentul ăsta, sunt 15 șantiere mari deschise pe termoficare, ceea ce nu a fost niciodată. Mai mult, în acești 30 de ani, Primăria nu a făcut nicio achiziție publică pentru firme private care să schimbe conducte de termie. A făcut prin fostul RADET, etc."

Actualul edil a explicat, de mai multe ori, că a încercat să-și pună amprenta asupra Bucureștiului, iar rețeaua de termoficare este una dintre principalele sale realizări.

El susține că, dintre toți primarii, el a fost cel care a înlocuit cei mai mulți kilometri. Statistic, în mandatul Gabrielei Firea, au fost înlocuiți în jur de 45 de kilometri de rețea, iar în mandatul lui Nicușor Dan, care i-a succedat, au fost înlocuiți peste 100 de kilometri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE