Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum are de gând Sebastian Burduja să devină primar al Bucureștiului, deși are doar susținerea propriului partid, nu și pe cea a coaliției

Continuă incertitudinile în ceea ce privește desemnarea candidatului comun al coaliției de guvernare pentru alegerile la Primăria București. Șansele ca PSD și PNL să cadă de acord sunt mici, iar ultimele afirmații din partea celor două partide conduc spre ideea de candidaturi separate.

În aceste condiții, PSD ar fi nevoită să meargă pe mâna Gabrielei Firea, cu toate că ea nu are nici măcar susținerea întregului partid PSD, în timp ce PNL a spus clar că Sebastian Burduja este candidatul. În direct la Euronews, ministrul Energiei a dat detalii despre planurile sale.

Sebastian Burduja: "E foarte important să fii un primar general cu o majoritate funcțională"

Sebastian Burduja: "Sunt președintele PNL București și sunt perfect hotărât să-mi asum această bătălie, și a campaniei, și a provocării de a fi primar general. O decizie finală va fi formal anunțată de conducerea partidului, în urma discuțiilor care se poartă la nivelul coaliției. Din punctul meu de vedere, avem o prioritate, și aceasta este Bucureștiul și bucureștenii ar trebui să fie.

Am mai spus-o că politica nu este despre politicieni, ci despre cetățeni. Aici nu e despre a vâna o funcție. E adevărat că eu nu mă dau înapoi de la această provocare. Am spus în trecut că sunt pregătit să susțin o formulă comună și nu doar pentru că are cele mai mari șanse să producă o schimbare la nivelul Primăriei Generale, de care bucureștenii au nevoie, ci și pentru ce se va întâmpla după.

E foarte important să fii un primar general cu o majoritate funcțională, să poți să implementezi proiecte și să rezolvi problemele. Aceasta este logica tuturor discuțiilor care au avut loc în coaliție și cred că e una corectă. Dacă până la urmă se va merge pe candidaturi separate, problemele sunt și după ziua alegerilor, pentru că e complicat să te lupți în campanie, după care să stai la masă, să strângi mâna și să spui: acum hai să facem o majoritate."

Vulnerabilitățile candidaților la Primăria București

În aceste condiții, Sebastian Burduja spune că nu există totuși un candidat fără vulnerabilități. Iar Nicușor Dan a fost luat și el în colimator. Actualul edil a explicat, de mai multe ori, că a încercat să-și pună amprenta asupra Bucureștiului, iar rețeaua de termoficare este una dintre principalele sale realizări.

El susține că, dintre toți primarii, el a fost cel care a înlocuit cei mai mulți kilometri. Statistic, în mandatul Gabrielei Firea, au fost înlocuiți în jur de 45 de kilometri de rețea, iar în mandatul lui Nicușor Dan, care i-a succedat, au fost înlocuiți peste 100 de kilometri.

Sebastian Burduja: "Toți au anumite vulnerabilități, nu vreau să mă pronunț, e o analiză pe care pot să o facă sociologii sau analiștii politici. Am văzut în ultimele zile o tendință a politicienilor să se transforme în sociologi, în analiști.

Domnul Nicușor Dan a și recunoscut că a publicat doar o parte a sondajului pe care îl avea făcut, pentru că era partea care îl avantaja. Cred că bucureștenii s-au săturat de acest circ ieftin, nu pot să-l calific altfel și îmi pare rău că s-a ajuns aici. E nevoie cât mai rapid de o decizie ca cei care se prezintă în cursă să spună ce vor să facă și cum rezolvă problemele bucureștenilor.

Cea mai mare dintre ele și una urgentă este bugetul Capitalei, vorbesc singur despre asta. Sunt oameni care vor rămâne fără transport public, fără căldură, apă caldă, nu vor fi plătiți. A căzut de trei ori, iar domnul Nicușor Dan se încăpățânează să nu bugeteze un miliard de lei pentru termoficare și pentru transport public.

Nu vedem o concentrare pe aceste probleme din partea dânsului, noi i-am spus că suntem dispuși la orice oră să ne vedem. Am mers miercurea trecută la Primărie, el nu era. A doua zi i-am trimis pe colegii mei să discute, au discutat cu el, a promis că revine cu un răspuns, cu o soluție. Nu a mai revenit, a revenit luni direct cu o convocare la ședința consiliului general, unde a venit cu același proiect, pe care noi nu putem să-l susținem, pentru că nu asigură resursele pentru aceste servicii pentru bucureșteni. Deci e o mare problemă."

Nicușor Dan și Gabriela Firea, favoriți în sondaje. Piedone "încurcă socotelile"

Însă Sebastian Burduja nu are susținerea coaliției, ci doar pe cea a PNL. De altfel, sondajele nu arată tocmai bine pentru el. Cu toate acestea, el este convins că va răsturna calculele.

Sebastian Burduja: "Este cert că timpul e scurt. Dacă ne uităm la scorurile din sondaje, în partea dreaptă, Nicușor Dan a alergat singur în toți acești ani, PNL i-a dat credit, practic, i-a dat un cec în alb, pe care, din păcate, el nu a scris nimic, și atunci este poate mai sus decât s-au așteptat unii.

Dar pe mine nu mă surprinde, pentru că noi nu am avut o poziționare la nivelul Bucureștiului. I-am asigurat toate condițiile să reușească, dar din păcate, nu a făcut-o și era de datoria PNL să spună asta primul, pentru că și pe obrazul nostru dânsul a câștigat în alegerile trecute.

Și atunci, din această dinamică, timpul e scurt, dar într-o campanie știți bine că se întâmplă multe. Și în precampanie sunt trei luni în care candidații își vor prezenta soluțiile. Și eu asta mi-aș dori să fie această campanie, o discuție despre planul pentru București, nu despre pretendenții la fotoliul de primar general.

E o parte, cred că 40% sau 39%, din acel sondaj, exact cum v-am spus. Nefiind un candidat oficial, asumat - eu am preluat filiala de două luni și jumătate - e normal că bucureștenii nu au avut o alternativă și probabil că, în aceste două sondaje, s-au exprimat pentru răul cel mai mic. Dar PNL va avea o opțiune. Ea nu va fi Nicușor Dan. Pentru că trăim în acest oraș și orice s-ar spune, din păcate, soluția din 2020, Nicușor Dan, nu a livrat performanță pentru bucureșteni, nu a livrat proiecte, nu a livrat investiții. A ales să blocheze orașul, din păcate, pe pielea noastră.

Sunt multe analize făcute. Vedeam un alt sondaj, în sectorul 1 sunt la o notorietate de 85-90%, lucrurile sunt în dinamică și, de la un sondaj la altul, îmi crește scorul. Nu le-aș crede pe toate, pentru că sunt anumite sondaje care au dat scoruri mici ca să avantajeze - cum a spus și Nicușor Dan - anumiți candidați.

Deci bucureștenii nu se vor gândi la sondaje în cabina de vot, ci la o analiză pe candidați. Oamenii s-au lămurit ce pot și ce nu pot să facă. Eu sunt transparent cu tot ce am făcut în funcțiile publice pe care le-am ocupat și cu asta voi merge în fața bucureștenilor, plus viziunea mea despre acest oraș, dacă se va ajunge acolo. Aceste alegeri sunt un test pentru primarul în funcție, pentru cei care au mai ocupat acest fotoliu, dar eu am mai văzut în sondaje că bucureștenii vor un suflu nou, o altă viziune, mai puțin scandal, mai multă acțiune."

În toată această ecuație, a intervenit primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, care și-a anunțat și el candidatura la Primăria Generală a Bucureștiului.

Sebastian Burduja: "Este dreptul dânsului să-și manifeste această opțiune. El a spus că, dacă cele două partide nu ajung la un numitor comun, se simte cumva obligat să candideze, să ofere această alternativă. Deci vom vedea ce va fi. Dânsul va fi evaluat pe baza a ceea cea făcut."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE