Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Bugetul Capitalei, respins pentru a treia oară în mai puțin de două săptămâni

Proiectul de buget al Capitalei pentru anul 2024 a fost respins, luni, pentru a treia oară în mai puțin de două săptămâni, de Consiliul General.

11/03/2024 , 16:08

Bugetul Capitalei, respins din nou

Proiectul de buget al Capitalei pentru anul 2024 a fost respins pentru a treia oară de Consiliul General. Acesta a întrunit 17 voturi „pentru”, 23 de abţineri şi un vot „împotrivă”. Este nevoie de 28 de voturi pentru ca bugetul sa fie aprobat.

Anterior, au fost respinse două amendamente susţinute de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, precum şi un amendament susţinut de grupul PNL şi altul aparţinând grupului PSD.

Ședința extraordinară de luni s-a încheiat cu invitația lui Nicușor Dan la noi discuții cu consilierii generali.

06/03/2024 , 16:47

Bugetul Primăriei Capitalei a fost respins pentru a doua oară

Proiectul de buget al Capitalei pentru anul 2024 a fost respins, miercuri, pentru a doua oară, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Acesta a întrunit doar 19 voturi "pentru", patru "împotrivă" şi 17 abţineri. Voturile "pentru" au fost însă insuficiente în vederea adoptării proiectului.

În cadrul şedinţei CGMB, au fost luate în discuţie mai multe amendamente la bugetul municipalităţii înaintate de consilierii PSD şi PNL.

"Am spus data trecută, sunt nişte sume de bani pe care municipiul cu certitudine le va accesa în cursul anului 2024 şi pe care în acest moment nu le-am putut trece în buget", a explicat primarul general, Nicuşor Dan.

Consilierul PSD Valeriu-Nicolae Şuhan a susţinut că, "de fapt, unul dintre scopurile acestui buget este de a ascunde datoriile pe care Primăria Municipiului Bucureşti le are".

06/03/2024 , 08:07

Bugetul Capitalei pentru 2024 va fi supus din nou la vot

Săptămâna trecută, bugetul Capitalei a fost respins cu 18 voturi „pentru”, șase abţineri şi patru împotrivă.

Proiectul a fost susţinut în ședinta Consiliului General doar de consilierii USR, în timp ce liberalii au anunțat ferm că nu vor vota în favoarea acestui buget. Reprezentanții PNL susțin că actuala formă a proiectului nu include toate problemele municipalității.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat în direct la Euronews că dacă bugetul nu trece până pe 5 martie, Primăria rămâne fără bani pentru plata salariilor angajaților din primărie și a unor servicii publice.

Știrea inițială:

Bugetul Capitalei, respins de Consiliul General. Nicușor Dan: Dacă nu adoptăm până pe 5 martie, riscăm să pierdem bani

Update: Bugetul Capitalei pentru 2024 a fost respins, vineri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, întrunit în şedinţă extraordinară. Proiectul a obţinut 18 voturi "pentru", 6 abţineri şi 4 "împotrivă", insuficiente în vederea adoptării.

Grupul PSD nu a participat la şedinţă.

Liberalii au criticat: lipsa investiţiilor, faptul că în buget nu sunt incluse toate datoriile Municipalităţii, sumele prea mari alocate pentru protocol sau diverse evenimente şi faptul că Primăria nu a achitat integral în ultimii ani stimulentele destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi. 

Bugetul Capitalei pentru anul 2024 este discutat în Consiliul General al Primăriei, iar primarul Nicușor Dan speră ca el să fie și adoptat.

Proiectul este susținut doar de consilierii USR și PMP, dar voturile lor nu sunt suficiente pentru ca bugetul să treacă.

Social-democrații spun că susținerea lor depinde de amendamentele care vor fi adoptate. Liberalii declarau săptămâna trecută că nu vor vota propunerea de buget și îl acuzau pe Nicuşor Dan de lipsă de viziune.

”Estimarea mea este că bugetul nu va trece de ședința de astăzi, iar o discuție pe care ar fi trebuit să o avem în prealabil, o să o avem în plen.

Toată lumea va spune ce gândește despre acest buget, după care ne vom așeza la masă și vom discuta de amendamentele pe care le are fiecare dintre partide și apoi ne vom putea permite să avem un buget în 4-5 martie, adică la începutul săptămânii viitoare pentru că nu ne permitem să nu primim banii din impozitele bucureștenilor care ar trebui să vină în 7 martie, prin intermediul Guvernului.

PSD nu a prezentat niciodată buget în anii 2021, 2022, 2023, până în momentul acesta existau o înțelegere cu USR-PMP-PNL. Discutam bugetul înainte și agream asupra lucrurilor și treceam la prima încercare în ședință. Acum, PNL nu a dorit să participe la discuțiile preliminare și să ne facă o critică asupra proiectului în ședință.

Dacă nu va trece astăzi bugetul, nu este niciun efect. Teoretic, dacă noi nu trecem bugetul până în 5 martie, atunci operează o sancțiune legală care spune că pentru unitățile administrativ-teritoriale care nu își aprobă bugetul înainte de așa numitele cote defalcate din impozit pe venit, adică aproximativ 500 de milioane de lei pe care le primim pe 7-8 martie, nu vom primi acești bani.

Noi neavând o rezervă suplimentară nu vom putea plăti salariile angajaților, inclusiv salariile companiilor cum ar fi STB, termoficare, nu o să fie bani pentru motorina cu care circulă mașinile de transport public. Asta dacă se va întâmpla acest lucru, dar cred că vom agrea un buget.”, a declarat Nicușor Dan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE