Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Nicușor Dan va ataca în instanță raportul ANI. Primarul Capitalei este acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese

Agenția Națională de Integritate a anunțat, joi, că a depus o sesizare la Parchetul General împotriva primarului general Nicușor Dan care este acuzat de abuz în serviciu și de conflict de interese administrativ. Primăria Municipiului București ar fi plătit o amendă în contul lui Nicușor Dan. De asemenea, edilul Capitalei ar fi aprobat suplimentarea bugetului unei direcții pe care tot el o conducea.

16/02/2023 , 11:48

Nicolae Ciucă, avertisment pentru Nicușor Dan. „În funcție de ce va realiza sau nu, ne vom poziția”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că susținerea candidaturii lui Nicușor Dan a fost o decizie a filialei PNL București și i-a reamintit primarului general că „a trecut deja o lună” de la momentul în care liberalii i-au prezentat lista cu cele 10 obiective pentru Capitală.

„Este o decizie a filialei PNL București. Am stabilit deja și am transmis domnului primar lista cu cele 10 obiective pe care filiala PNL București le are în vedere la nivelul Primăriei București.

A trecut deja de o lună. Urmează ca în funcție de ce va realiza sau nu, ne vom poziția față de domnia sa”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la Sibiu.

La începutul lunii februarie, PNL București i-a cerut lui Nicușor Dan ca la peste doi ani de mandat în calitate de primar general administrația pe care o conduce să soluționeze 10 probleme prioritare, în termen de șase luni.

16/02/2023 , 10:02

Nicușor Dan va ataca în instanță raportul ANI

Față de comunicatul Agenției Naționale de Integritate, precizez următoarele: Voi ataca în instanță în termenul legal Raportul Agenției. Agenția imi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.

1. Pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ) “Primarul conduce instituțiile publice de interes local, precum și serviciile publice de interes local”, fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit.

2. Sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan, fapt confirmat de instanță.Solicit Agenției Naționale de Integritate să ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia au întocmit Raportul.

Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada exercitării mandatului de primar general, Nicușor Dan a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

„În perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), DAN NICUȘOR DANIEL a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003”, precizează Agenția Națională de Integritate.

Motivul pentru care Nicușor Dan este acuzat de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane

ANI a sesizat Parchetul General (PICCJ) deoarece există indicii potrivit cărora Nicușor Dan ar fi săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât:

  • amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice DAN NICUȘOR DANIEL a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru DAN NICUȘOR DANIEL atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități;
  • în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

ANI a mai precizat că a sesizat Prefectura Capitalei în privința legalității exercitării de către primarul general Nicușor Dan a patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare.

Totodată, inspectorii de integritate au sesizat Curtea de Conturi cu privire la legalitatea achitării amenzii aplicate lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE