Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan: „Corupţii din zona imobiliară sper să ajungă la puşcărie înainte să avem un cutremur”

Primarul general Nicușor Dan a declarat, luni, că în România există o „uriașă corupție” în zona de construire și și-a exprimat speranța să fie condamnați corupții înainte de producerea unui cutremur și nu după, așa cum se întâmplă în Turcia.

„Experienţa pe care o vedem acum în Turcia ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme: modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională. Şi, din păcate, instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă.

Dau un singur exemplu: PUZ-urile de sector. Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanţele, s-a permis în mod nelegal construirea în plus cu 10 de milioane de metri pătraţi. Şi de doi-trei ani, de când au fost aprobate, nu a existat vreo reacţie de la instituţiile de control ale statului. Aceasta este chestiunea asupra căreia trebuie cu toţii să ne aplecăm. Fără discuţie, există o uriaşă corupţie în zona de construire, fără să avem corupţi. Eu sper că corupţii din zona imobiliară să ajungă la puşcărie înainte să avem un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia", a declarat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Edilul Capitalei a evidențiat că în România nu există o lege de amnistie a construcțiilor, așa cum este cazul în Turcia, însă numeroase autorizații de construire contestate de vecini ajung să fie declarate nelegale de către instanțe.

Nicușor Dan a menționat că Primăria pierde aproape jumătate din procesele de acest tip, în baza autorizaţiilor emise de administraţii anterioare.

„Ce s-a întâmplat în Turcia a fost că în ultimii cel puţin 15 ani, după cunoştinţele mele, poate şi mai de mult, din când în când venea câte o lege de amnistie care spunea că tot ce s-a construit te duci la Primărie şi legalizezi, indiferent cum s-a construit. Din fericire, lucrul acesta nu s-a întâmplat în România, adică nu a existat o astfel de lege de amnistie. Însă, există nenumărate... Ca să vă dau un exemplu, pe autorizaţiile de construire care sunt contestate de vecini, emise de administraţiile anterioare, un proces din două îl pierdem, în sensul că instanţa spune că autorizaţia este nelegală", a explicat primarul general, conform sursei citate.

De asemenea, Nicușor Dan a menționat că o construcție ajunge să intre în circuitul civil în cazul în care nu este contestată, chiar dacă nu respectă prevederile în vigoare.

„Deci, gradul de nelegalitate - etaje în plus, mărirea POT-ului, a CUT-ului, lipsă de spaţii verzi, subsol care nu e sobsol, ci e etaj, mansardă cu două etaje - gradul acesta de nelegalitate este extrem de mare. Toate aceste clădiri, atât timp cât nu le-a contestat nimeni, au intrat în circuitul civil. Adică Primăria a dat autorizaţia nelegală, tot Primăria a făcut procesul-verbal de recepţie şi tot Primăria a dat certificatul de edificare. Ele sunt intabulate în Cartea funciară şi sunt libere să fie vândute mai departe”, a mai menționat primarul general.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE