Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analist politic, despre cazul femeii atacate de câini pe malul Lacului Morii: „Bucureștiul pare a fi un oraș lăsat de izbeliște, funcționează din perspectiva inerției”

„Bucureștiul pare a fi un oraș lăsat de izbeliște. Bucureștiul funcționează din perspectiva inerției”, a declarat analistul politic Valeriu Turcan, în urma incidentului petrecut pe malul Lacului Morii, în care o femeie a murit, după ce a fost atacată de câini.

Femeia de 43 de ani alerga pe malul Lacului Morii, din Sectorul 6 al Capitalei.

Poliţiştii Secţiei 20 Poliţie au fost alertați, printr-un apel primit la 112, despre faptul că o persoană care alerga ar fi fost mușcată de câini. La fața locului au intervenit agenți pentru a identifica victima, iar un echipaj medical a constatat decesul.

Femeia era chiar angajată a Primăriei Capitalei. Potrivit polițiștilor, în luna aprilie a anului trecut ea a ajuns la spital în stare gravă după ce a fost atacată de câini în aceeași zonă. Autoritățile aruncă vina de la una la alta pentru această tragedie. 

„Este un caz grav de neglijență în serviciu cu consecințe letale”

Analistul politic, Valeriu Turcan, a explicat la Euronews România că „este vorba despre o culpă a autorităților locale, fiind un caz grav de neglijență în serviciu cu consecințe letale pentru un locuitor al Bucureștiului”.

„Ar trebui inclusiv justiția să încerce să clarifice această speță. Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă în București, care nu au nimic de-a face cu civilizația europeană contemporană. Aceste nenorociri sunt repetabile în București. Fiecare trebuie să poarte un baston sau un spray împotriva câinilor în acest oraș? Este o zonă lăsată de izbeliște. Cunosc oameni care erau pe punctul de a fi sfâșiați de câini lângă Târgoviște, la Ploiești, pe Valea Prahovei. Ne putea mânca ursul la Snagov lângă București acum un an. Sunt sute de persoane sfâșiate în fiecare an, ucise sau rănite de către câini sau de către urși. Nici cu câinii nu vrem să facem ceva, nici cu urșii nu încercăm să găsim o soluție. Nimeni nu încearcă să găsească o soluție”, a mai declarat Valeriu Turcan.

Analistul a mai adăugat că „primarul Capitalei are niște răspunsuri de dat, pentru că în mandatul lui nu avem nici pasaje supraterane, nici subterane, nici măcar o curățenie mai bună ca în trecut”.

„Cred că are o responsabiliate mai mult decât evidentă. Sunt niște responsabilități și la nivelul sectoarelor, pentru că dacă nu te mănâncă câinii în Sectorul 6, cade în Sectorul 4 plafonul unui pasaj peste tine, un pasaj renovat acum un an de zile sau în Sectorul 1 poți să stai luni de zile cu gunoaiele în fața casei. Bucureștiul pare a fi un oraș lăsat de izbeliște. Bucureștiul funcționează din perspectiva inerției. Dacă Nicușor Dan ar pleca în vacanță șase luni de zile și mulți primari de sector, sectoarele ar funcționa la fel și ne-am trezi din când în când cu aceste nenorociri, care ne arată faptul că multe lucruri care ar trebui gestionate nu sunt gestionate”, a mai spus analistul politic.

„Este nevoie de un plan național”

Valeriu Turcan a mai menționat că este „nevoie de un plan național pentru ca această problemă să fie rezolvată”.

„Cine nu dorește sterilizarea câinilor pe care pretinde că-i are în responsabilitate, trebuie să accepte și varianta în care respectivele animale vor fi eutanasiate. Nu există prea multe soluții. Suntem membri ai UE de atâția ani de zile și stagnăm în niște probleme care au fost rezolvate în Italia, de exemplu, în anii '70. Nu ne extragem din această buclă din cauza faptului că foarte puțini oameni din această țară se ocupă realmente de această problemă și din cauza faptului că se evită niște măsuri ferme. Teoretic există niște reglementări legale. Ele nu sunt aplicate cu prioritate”, a conchis acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE