Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ASPA: Nu există un recensământ al câinilor fără stăpân în București | Consilier general: „Trebuie să facem de urgență o campanie de capturare”

În București nu există un recensământ al animalelor de companie din gospodării și nici al câinilor fără stăpân. Avertismentul a fost lansat, duminică, în direct la Euronews România, de Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt al ASPA, în contextul în care o femeie de 43 de ani a murit atacată de animale. Totodată, consilierul general Diana Mardarovici a cerut demararea urgentă a unei campanii de capturare a câinilor fără stăpân, în vreme ce Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, a semnalat că zona din apropierea Lacului Morii, unde a avut loc tragedia, este una „de infracționalitate”.

Cătălina Trănescu, director adjunct al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), a precizat că în zona Lacul Morii, în care a murit femeia de 43 de ani, au fost ridicați peste 100 de câini.

„Din aprilie 2022, când a avut loc primul incident și până în prezent, au fost ridicați 120 de câini din acea zonă. (...) Există locuri în adăposturile noastre. Întotdeauna au existat. Numai în săptămâna precedentă, ASPA a ridicat de pe domeniul public 57 de câini.

Nu se pune problema să nu capturăm. Aceasta este obiectul nostru principal de activitate. Suntem în teren și ridicăm.

În cursul anului 2022, echipajele ASPA au fost dotate cu instrumente noi care au intrat pentru prima dată în dotare echipajelor de capturare. Mă refere la cuștile capcană, plase care nu au existat până acum. Fiecare echipaj este dotat cu crose, cuști capcană, plase”, a afirmat Cătălina Trănescu (foto).

Purtătoarea de cuvânt a ASPA a mai precizat că cea mai recentă acțiune de capturare a câinilor „a avut loc pe 18 ianuarie în zonă, pe strada Drumul la Roșu”, în zona Lacului Morii.

De asemenea, a amintit că ASPA are în dotare „șase mașini de capturare, fiecare cu câte o cușcă capcană”. De asemenea, a evidențiat că autoritățile nu știu exact câți câini fără stăpân există în București.

„În momentul de față în București nu există un recensământ al animalelor de companie din gospodării, deși este extrem de necesar, și nici al câinilor fără stăpân”, a mai precizat Trănescu.

ASPA nu a oprit capturările de câini. Cătălina Trănescu: „Nu a existat niciodată o dispoziție”

Reprezentanta ASPA a explicat că nu existat vreo dispoziție ca echipajele autorității să nu mai prindă câini și că, potrivit legii, fiecare autoritate este obligată să înființeze un „serviciu de gestionare câini fără stăpân”

„S-a vehiculat o restricționare a activității de capturare. Nu a existat niciodată o dispoziție în acest sens la nivelul conducerii ASPA.

ASPA nu este singura instituție abilitată să facă capturări. Conform legii OUG 155/2001, orice Consiliu local este obligat să-și înființeze propriul serviciu de gestionare câini fără stăpân - atât Consiliile locale, cât și Consiliul General. Deci, fiecare Primărie de sector ar trebui să aibă un asemenea serviciu.

Singura Primărie de Sector care are un serviciu de gestionare câini fără stăpân este Primăria Sector 1.

Toate celelalte sectoare ar trebui să aibă un asemenea serviciu și nu au. În lipsa acestor servicii, ASPA acoperă toată raza municipiului București”, a mai spus Trănescu.

Diana Mardarovici, consilier general PNL: „În București avem o problemă de siguranță. Trebuie să facem de urgență o campanie de capturare”

Invitată în studioul Euronews România, Diana Mardarovici, consilier general PNL, a precizat că ASPA a avut la dispoziție în anul 2022 un buget de aproape 18 milioane de lei și a evidențiat lipsurile.

„Din cei aproape 18 milioane de lei - execuție bugetară pe anul trecut, cinci milioane au fost pentru salarii, iar restul banilor au fost pentru adăposturi, pentru a hrăni câinii. Au fost câteva campanii de sterilizare și de adopții. Nu există resurse pentru capturare animalelor. Echipajele sunt insuficiente.

În București avem o problemă de siguranță. Trebuie să facem de urgență o campanie de capturare unde să avem mai multe echipaje care să lucreze în mai multe schimburi”, a precizat Mardarovici, în direct la Euronews România.

Care sunt motivele pentru care românii nu-și sterilizează câinii

„Problema câinilor fără stăpân în Uniunea Europeană este istorie, este ceva șochează vestul, sudul, centrul Europei când aude problema câinilor din România. S-a întâmplat evident prin sterilizare în masă, primul loc unde am auzit de astfel de probleme a fost în Grecia și în sudul Portugaliei, însă ei au rezolvat problema. 

Noi avem o problemă și la sursă în mare parte, pentru că există câteva mituri care circulă pe piață și care nu ne ajută deloc să rezolvăm problema. Avem foarte puțini căței sterilizați în România, cred că nu sunt mai mult de 15% după ce am văzut statisticile și foarte mulți stăpâni care nu vor să și-i sterilizeze sau zic hai să las să facă măcar pui o dată.

Asta este o chestie plantată de medicii veterinari, care ar trebui să își asume responsabilitatea și să oprească această vânătoare de vrăjitoare că acești căței trebuie să facă pui măcar o dată în viață. Este o obligație legală să îi sterilizezi, cu stăpân, fără stăpân, pentru că altfel nu vom rezolva niciodată problema.

Există medici veterinari care au canise, medici veterinari care se ocupă cu treaba asta și atunci încurajează oamenii să lase cățeii să facă pui, există probleme și cu vaccinarea, cum spuneam mai devreme. Mi-este foarte greu să cred că un câine care a fost vaccinat antirabic, s-a îmbolnăvit de rabie, riscând să îmbolnăvească familia și alți oameni”, a declarat Gabriel Păun.

Octavian Berceanu, avertisment despre zona Lacul Morii unde Ana Oros, prietena sa, a fost omorâtă de câini. „Este o zonă de infracționalitate”

De asemenea, Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, în prezent activist, a declarat la Euronews România că merge frecvent în zona Lacului Morii, unde Ana Oros, prietena sa, a murit sâmbătă, după ce a fost atacată de câini.

„Acum două săptămâni am fost acolo cu un senator. Câinii există, existau și înainte. Erau niște gropi în pământ în care veneau femelele și fătau. Tot timpul erau niște câini acolo și astfel de incidente.

Am plantat în zona respectivă patru ani la rând. Trebuia să scoatem câinii de acolo ca să putem planta pentru că veneau și oameni cu copii”, a povestit Berceanu.

Fostul șef al Gărzii de Mediu a descris zona în care Ana Oros a fost atacată de câini.

„Este o zonă de tranziție către casele și blocurile existente în zonă. Ana trecea pe lângă blocurile de pe lângă Lacul Morii, pentru că are familia are acolo. Are un copil. În continuare străbătea această porțiune mică de câmp ca să ajungă pe strada Drumul la Roșu care lucea către blocul ei. Lucrul ăsta îl fac sute de oameni. Sunt sute de copii în zona respectivă. E o zonă de promenadă. E Lacul Morii.

Autoritățile nu au făcut nimic. Ca să-și paseze responsabilitatea de la Poliția Locală către Poliția Națională - ASPA, e un joc din care nu câștigăm nimic, doar pierdem”, a mai spus Berceanu.

Activistul de mediu a cerut autorităților să ia măsuri urgente pentru a instala sisteme de iluminat și camere de supraveghere în zonă.

„Este o zonă de infracționalitate. Asta e clar. Am chemat Poliția de multe ori acolo. Sunt lupte de câini care se dau acolo, e o zonă de braconaj. Am avut cazuri de viol în zona respectivă.

Trebuie să pui iluminat public și camere de supraveghere. Primul lucru! Există stâlpii și nu funcționează iluminatul”, a concluzionat Octavian Berceanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE