Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Creșterea și vânzarea câinilor în România. Care sunt rasele considerate periculoase și ce obligații au deținătorii

În România există legislație cu privire la creșterea câinilor de rasă, însă nu mulți deținători de animale o iau în calcul atunci când au în vedere achiziționarea unui patruped. Mulți aleg să cumpere de la crescători neautorizați, câni de rasă fără certificare și fără să știe și ce obligații le revin atunci când dețin un câine considerat a fi periculos.

Bișniță cu câini pe internet

Samsarii de câini de pe internet vând pui, masculi sau femele, de rasă fără pedigri, iar prețul acestora depășește chiar și 1000 de lei pentru un pui de Ciobănesc Caucazian, în timp ce un American Bully Pocket poate ajunge chiar și la prețul de 1500 de lei. Mulți dintre aceștia sunt cumpărați tocmai cu scopul împerecherii, însă legislația din România interzice montarea (împerecherea) raselor care nu au pedigri (A, B sau C) sau care nu sunt câini utilitari.

Pedigriul este un document eliberat de Asociația Chinologică Română (AChR), iar fiecare câine trebuie să aibă o astfel de certificare și un carnet de sănătate, eliberat de medicul veterinar.

Comercializarea câinilor din rasele Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor este interzisă prin lege. Mai mult decât atât, vânzarea câinilor care nu poartă microcip și nu sunt înregistrați în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS) este de asemenea interzisă.

O altă practică, des întâlnită în rândul crescătorilor de câini, este și tăierea urechilor și a cozii, din motive estetice, însă și acest lucru este considerat ilegal.

Ce câini sunt considerați periculoși în România

Legilsația din România împarte câinii periculoși în două categorii distincte, în funcție de agresivitatea lor. Regimul de deținere al câinilor periculoși a fost reglementat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2002. Aceasta grupează câinii periculoși după cum urmează:

  • Categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor (câinii proveniți din încrucișarea raselor);
  • Categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Sunt considerați câini agresivi acele animale care mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, atunci când sunt provocați sau se simt amenințați. Mai mult, câini agresivi sunt considerați și cei care participă la lupte între câini sau care au fost antrenați în acest scop, chiar dacă este în afara legii.

Condiţii impuse de lege pentru cei care doresc un câine periculos sau agresiv

Cu toate acestea, deținerea unui astfel de câine nu este interzisă. Cei care doresc să aibă o specie de câine considerat a fi agresiv sau periculos trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

  • să aibă vârsta minimă de 18 ani:
  • să aibă capacitate deplină de exercițiu;
  • să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.

Potrivit OUG nr. 55/2002, câinii de luptă sau de atac au accesul interzis în locurile publice sau în mijloacele de trasnport în comun.

De la această regulă sunt exceptate drumurile publice și căile de acces către acestea, cu condiția ca patrupedul să aibă botniță și să fie ținut în lesă sau ham. Persoanele care încalcă această regulă riscă să primească amenzi cuprinse între 1500 și 3000 de lei.

Obligaţiile deţinătorilor de câini periculoşi sau agresivi

Proprietarii câinilor considerați periculoși sau agresivi au obligația de a înregistra animalul la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională. Totodată, aceștia trebuie să precizeze faptul că în imobil există un astfel de câine, prin intermediul unei plăcuțe inscripționate cu avertismentul „Câine periculos” sau „Câine agresiv”.

De asemenea, deținătorii de câini periculoși sau agresivi au obligația de a depune la sediul poliției, de care aparțin proprietarul sau imobilul, o adeverință, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, în care să fie specificată încadrarea câinelui în categoria celor periculoși sau agresivi, precum și o declarație pe proprie răspundere.

Declarația trebuie să conțină următoarele date:

a) numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;

b) efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

c) efectuarea sterilizării câinilor din categoria I (câinii de luptă şi de atac);

d) existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii agresivi.

În cazul în care proprietarul câinelui își schimbă adresa, acesta are obligația ca în termen de 48 de ore să depună din nou documentele la secția de poliție de care aparține. Important de precizat este și că pierderea unui astfel de câine sau înstrăinarea vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliției.

Deținătorii care practică luptele între câini riscă să ajungă la închisoare

Legislația interzice și organizarea de lupte cu câini și antrenarea câinilor pentru luptă. Persoanele care se ocupă de astfel de activități pot fi pedepsite cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau cu amendă.

Sunt inerzise prin lege și împerecherea câinilor periculoși și importul/comercializarea lor sau abandonarea acestora. În aceste cazuri, proprietarii riscă amenzi între 500 și 500 de lei, între 1500 și 3000 de lei, respectiv închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.

Mai mult decât atât, în cazul în care câinii periculoși atacă o persoană într-un loc public, proprietarii pot fi pedepsiți cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau cu amendă.

Rase de câini interzise în Europa

Statele europene au o legislație specifică în privința deținerii raselor de câini. Unele rase de câini pot fi interzise în unele țări, iar în altele să fie acceptate, fiind incluse doar pe lista celor periculoase.

Singura rasă care face parte din majoritatea listelor de câini agresivi este rasa Pitt Bull, considerată cea mai periculoasă. Printre cele mai comune fac parte: American Staffordshire, Staffordshire Bull Terrier, Tosa Inu, Mastiff argentinian, Mastiff brazilian sau Boerboel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE