Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Problema câinilor fără stăpân în Europa de Est și lecția oferită de Olanda

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, există aproximativ 200 de milioane de câini fără stăpân în întreaga lume. Majoritatea însă sunt concentrați în Europa de Est, așa cum explică Manuela Rowlings, șefa departamentului „Stray Dogs at Four Paws”, o organizație care își propune să reducă numărul de câini vagabonzi de pe continent. Aceasta spune că există mai multe motive care stau la baza acestei probleme.

„Motivul principal pentru numărul mare de câini fără stăpân – dar și de pisici – din Europa este legat de abandon”, a spus Manuela Rowlings în cadrul unui interviu pentru CGTN Europe. „Majoritatea câinilor și pisicilor pe care îi vedem pe străzi au fost la un moment dat animalele de companie ale cuiva”, a acontinuat aceasta.

„Un alt motiv ține de faptul că oamenii nu sterilizează animalele. Așa că mulți dintre câini ajung pe stradă și se reproduc. Câinii au o rată mare de reproducere. O femelă poate avea 20 de căței în fiecare an. Așa că vă puteți da seama cât de repede pot scăpa lucrurile de sub control”, a mai spus aceasta.

Cum a rezolvat Olanda problema câinilor fără stăpân

Există însă și state care au rezolvat problema câinilor fără stăpân. Olanda este un bun exemplu în acest sens. Istoria câinilor în Olanda este complicată. În secolul al XIX-lea țara avea o populație masivă de câini fără stăpân ca urmare a unei epidemii de rabie. De teamă să nu se îmbolnăvească, oamenii au început să își abandoneze câinii. Tot atunci, mai exact în 1864, la Haga avea să fie înființată Societatea Olandeză pentru Protecția Animalelor, prima agenție de protecție a animalelor din țară. Un secol mai târziu, va intra în vigoare Legea privind protecția animalelor. Actul prevedea că este interzis ca un proprietar să maltrateze orice animal. În caz contrar, fapte se pedepsea cu până la trei ani de închisoare și o amendă de 16.750 de euro.

Mai aproape de zilele noastre, olandezii vor implementa așa numitul program CNVR. În practică, acesta era un program național de sterilizare finanțat de guvern. Agenția Mondială pentru Protecția Animalelor consideră că este cea mai eficientă metodă de combatere a populației de câini vagabonzi.

În plus, multe municipalități majorează taxele pentru câinii cumpărați din magazine pentru a-i stimula pe oameni să adopte în schimb câini fără stăpân din adăposturi. Mai mult, Olanda a înființat și o poliție a animalelor care monitorizează infracțiunile împotriva comise împotriva animalelor. Ca urmare a acestor pași, Olanda a reușit să rezolve problema câinilor fără stăpân.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE