Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum tratatează țările europene problema câinilor maidanezi. Germania și Țările de Jos, amenzi uriașe pentru abandonul animalelor

În statele membre ale UE sunt aproape 100 de milioane de animale fără stăpân, cea mai mare parte fiind câini și pisici, arată estimări ale organizațiilor de protecție a animalelor. Totuși, unele state au reușit să reducă la maximum numărul animalelor din stradă, cum sunt Germania și Olanda.

Germania, de exemplu, aplică o politică strictă de control a animalelor de companie, dar și amenzi usturătoare pentru abandonul acestora. Fiecare animal de companie are un cip electronic, iar dacă ajunge în stradă, stăpânul acestuia va fi ușor identificat. Totodată, dacă autoritățile constată că un câine a fost abandonat, amenda poate ajunge și până la 25 de mii de euro, iar pentru abuz, persoanele riscă doi ani de închisoare.

Cum este prevenit abandonul animalelor

Pentru a preveni abandonul animalelor, Germania aplică reguli stricte, inclusiv obținerea unei calificări de creștere a câinilor. Proprietarul trebuie, de asemenea, să plătească impozite pentru rasă, dar și să dețină o asigurare obligatorie. În cazul în care, un câine se află singur în stradă mai mult de 20 de minute, oamenii anunță autoritățile sau organizațiile specializate pentru a fi identificat stăpânul.

Și Țările de Jos sunt printre statele unde maidanezii practic au dispărut de pe străzi. Și în acest caz, Guvernul a recurs la reguli stricte pentru achiziția unui câine, dar și amenzi mari pentru abandon sau abuz. Astfel, proprietarii riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani sau o amendă de aproape 16 mii de euro în cazul în care încalcă legea.

Guvernul a majorat taxele la achiziția unui câine de rasă, iar în paralel a finanțat campanii pentru a încuraja adopția câinilor vagabonzi. Prin urmare, în prezent aproape 90 la sută dintre câinii abandonați sunt adoptați.

Conform estimărilor ONU, în lume sunt circa 200 de milioane de câini maidanezi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE