Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan a vorbit despre bugetul Bucureștiului pentru 2024. Primarul acuză Guvernul că i-a tăiat din bani

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, acuză Guvernul că vrea să ia bani din bugetul primăriei pe care o conduce. Asta după ce, în bugetul alocat pentru 2024, primăria generală a Bucureștiului are un minus de 620 de miloane de lei.

Nicușor Dan spune că Guvernul taie din banii Primăriei București

Nicușor Dan: "620 de milioane de lei înseamnă 60 de tramvaie noi, cum sunt cele care circulă în București, sau 100 de autobuze electrice. Noi am muncit trei ani ca să salvăm 650 de milioane de lei și acum vine Guvernul și zice: 'foarte bine, dați-ni-i nouă pe ăștia'. Asta apropo de 'șmecheria care distruge România'.

Al doilea lucru pe care vreau să-l spun - și o spun de trei ani - este e o disproporție între atribuțiile pe care le are Primăria Generală și atribuțiile pe care le au sectoarele și banii pe care îi primește Primăria Generală față de banii pe care îi primesc sectoarele. Raportul ăsta este și mai disproporționat în proiectul de buget, așa cum a fost publicat zilele acestea. În ipoteza în care bugetul rămâne așa cum este, o să trebuiască să ne încadrăm în el și atunci o să diminuăm proporțional investițiile pe care le facem".

Primarul Nicușor Dan, care va candia pentru un nou mandat, a spus că doar subvențiile pe care trebuie să le plătească primăria pentru termoficare și transport public sunt de 3,5 miliarde de lei pentru București: două miliarde sunt pentru termoficare și 1,5 miliarde sunt pentru transportul public.

Nicușort Dan susține că, în proiectul de buget pus în dezbatere publică de Guvernul României, se ia 3% din cotele defalcate din impozitul pe venit alocate Primăriei Capitalei și nu se mai dau cei 2% pentru instituțiile de cultură, așa cum se dau în restul județelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE