Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Toată apa din canalizarea Capitalei va fi tratată, înainte să ajungă în râul Dâmbovița. Stația de epurare de la Glina a fost modernizată

Toată apa folosită din București va fi filtrată înainte să ajungă în râul Dâmbovița. Asta pentru că lucrările de modernizare a stației de epurare de la Glina au fost finalizate după șase ani de la începutul proiectului. Tot nămolul care va rămâne după filtrarea apei va ajunge într-un incinerator nou construit, unde va fi tratat termic.

În acest moment, apa din canalizarea Capitalei este epurată mecanic în proporție de 100%, adică apa revărsată în Dâmbovița este filtrată. Biologic însă, este tratată doar în proporție de aproximativ 75%. Odată cu modernizarea și extinderea acestei stații ar trebui să fie biologic tratată 100%.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: Putând să trateze 12 m3 pe secundă, ceea ce înseamnă că până la dezvoltarea viitoare a Bucureștiului în 2040, toată apa din canalizarea Bucureștiului va fi tratată. Toată apa din canalizarea Bucureștiului se vărsa în Dâmbovița, de acolo în Argeș, de acolo în Dunăre şi de acolo în Marea Neagră, poluând evident toate aceste ape.

În stația de epurare de la Glina, nămolul care se va strânge după filtrarea apelor va fi tratat termic în incinerator. Căldura care va fi obținută va fi recuperată și, mai apoi, va fi folosită în procesul de uscare și ardere. Cenușa reprezintă aproximativ 4% din nămolul inițial și va ajunge să fie folosită în fabricile de ciment.

Gheorghe Boeru, inginer: Apele uzate sunt epurate 98,6% și incineratorul care cu ajutorul energiei proprii neutralizează nămolul, face ca acesta să fie eliminat în proporție de 94%.

Valoarea totală a proiectului este de 650 de milioane de lei și a fost realizat cu finanțare europeană. O mare parte din suma de bani necesară a fost asigurată de Banca Mondială. Cofinanțarea a fost acoperită de statul român și de Primăria Capitalei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE