Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motivul conflictului Israel-Hamas, în viziunea Chinei: ”Nedreptatea istorică suferită palestinieni nu a fost corectată”

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că motivul declanșării conflictului între Israel și gruparea islamistă Hamas este ”nedreptatea istorică” împotriva palestinienilor.

Șeful diplomației chineze a făcut această afirmație în urma unei întrevederi, la Beijing, cu Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

"Rădăcina acestei probleme constă în amânarea îndelungată a realizării aspiraţiei Palestinei privind crearea unui stat independent şi în faptul că nedreptatea istorică suferită de poporul palestinian nu a fost corectată", a afirmat Wang Yi, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

China pledează în favoarea soluției a două state pentru a pune capăt conflictului din Orientul Mijlociu

De altfel, ministrul chinez de Externe a precizat că oficialii de la Beijing vor oferi asistenţă umanitară Fâşiei Gaza prin intermediul canalelor Organizației Națiunilor Unite. De altfel, Wang Yi a subliniat că soluţia a "două state" este singura viabilă pe termen lung pentru Orientul Mijlociu, conform agenției EFE.

”Ambele părţi, israelienii şi palestinienii, au dreptul de a avea un stat. Israelul a obţinut o garanţie pentru supravieţuirea sa, însă cui îi pasă de palestinieni? Este o naţiune fără casă.

Soluţia a două state presupune construirea unuia pentru Palestina, iar aceasta este modalitatea de a avea pace şi securitate pentru ambele", a mai menționat oficialul chinez de rang înalt, pentru sursa citată.

Totodată, Wang Yi a reamintit că Bejingul condamnă ”orice acţiune care dăunează civililor" şi că "prioritatea acum este protejarea civililor şi încheierea conflictului cât mai curând posibil, înainte ca acesta să se agraveze şi mai mult”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE