Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mișcarea ”no-wash” a devenit virală pe TikTok. Cum încearcă o creatoare de modă să salveze planeta

Inițiată de creatoarea de modă Stella McCartney și popularizată de platforma de socializare TikTok, mișcarea "no wash" urmărește să economisească bani și să salveze planeta.

Din punct de vedere cultural, însă, ar putea provoca un scandal, potrivit Euronews Culture.

Cu peste 15 milioane de vizualizări pe TikTok, mișcarea ”no-wash” a câștigat recent popularitate. Inițial, ea a fost scoasă la lumină de designerul de modă britanic Stella McCartney.

Ea a declarat pentru ziarul The Observer: "practic, în viață, regula de bază este că, dacă nu trebuie neapărat să cureți ceva, nu curăța".

Această tendință îndeamnă oamenii să își spele hainele și părul mai puțin sau chiar deloc și are ca scop să răspundă preocupărilor legate de încălzirea globală. Detergenții cu emisii mari de dioxid de carbon au un impact negativ asupra mediului și același lucru este valabil și pentru cantitățile și utilizarea apei pentru îmbăiere.

Dar asta nu este tot. Mașinile de spălat folosesc până la 17% din consumul total de apă și, în condițiile în care cheltuielile cresc din cauza crizei costului vieții, acest lucru are un impact negativ asupra facturilor casnice. Pur și simplu, "fără spălare" este, de asemenea, o modalitate bună de a economisi bani.

Totul ține de igienă

Din obișnuință, un număr mare de oameni își spală hainele după fiecare purtare. Dar este oare necesar acest lucru?

În principal, este o chestiune de igienă și de modul în care ne simțim atunci când nu purtăm haine curate. Transpirația este, de obicei, principalul vinovat când vine vorba de aruncarea lucrurilor la spălat.

Dar pentru majoritatea oamenilor, rutina zilnică a muncii, într-un birou să zicem, este puțin probabil să vă facă să transpirați.

Acest lucru înseamnă că hainele pot rezista la câteva purtări fără să miroasă urât. De asemenea, este posibil să modificăm hainele pe care le purtăm pentru a include țesături mai respirabile, cum ar fi bumbacul.

Sau să includem lână, cunoscută pentru proprietățile sale naturale de autocurățare și fără mirosuri. Dacă locuiți într-o țară caldă, transpirația este greu de evitat, iar lâna nu este cu siguranță cea mai bună opțiune. O soluție mai bună decât o politică de "fără spălare" este să vă angajați la spălări reci și limitate.

În plus, se spune că spălarea mai puțin frecventă a hainelor este de fapt mai bună pentru durabilitatea unui articol de îmbrăcăminte, ajutându-le să dureze mai mult. Un alt avantaj pentru mediu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE