Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce soluții dau experții pentru reducerea emisiilor de carbon: zone pietonale mai multe și reabilitarea tehnică a clădirilor

Mai multe zone pietonale și mai puține mașini în centrul metropolelor, plus reabilitarea termică a clădirilor. Acestea sunt măsurile pe care ar trebui să le ia țările europene pentru reducerea emisiilor de carbon.

O spune directorul departamentului de tranziție climatică din Primăria Parisului, dar și alți experți care au fost prezenți astăzi la o conferință a universităților tehnice europene, la București.

Una dintre cele mai mari probleme în lupta cu emisiile de carbon este poluarea generată de marile urașe, la care Bucureștiul este fruntaș în Europa. Alte capitale au luat deja o serie de măsuri drastice pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

”Am limitat drastic numărul de mașini în interiorul orașului. Dacă ne uităm în urmă din 2011, până în 2022, numărul de mașini în oraș a scăzut cu 40%. În același timp, nivelul de poluare a aerului a scăzut cu 45%.

Trebuie reabilitate termic clădirile, pentru că irosim energie în multe case, încercăm să aducem alimente din apropiere de oraș ca să ne aducem emisiile de carbon la zero până în 2050, acesta este scopul nostru.

Ce măsuri iau alte țări europene

În centrul Parisului, până la anul, va fi o zonă unde mașinile nu vor avea voie să intre. Este o măsură care va trebui implementată cu atenție”, a declarat Francois Croquette, directorul departamentului de tranziție climatică din Primăria Parisului.

În ceea ce privește domeniul construcțiilor, răspunsul este „smart buildings”, spun experții. Adică, tot ce se construiește de acum încolo ar trebui să aibă surse de energie regenerabilă pe care să nu o irosească.

”Trebuie să înțelegem cum să dezvoltăm și mai multe tehnologii regenerabile, cum putem captiva în mod eficient emisiile de CO2, trebuie să venim cu noi modalități de a construi case, să fie smart buildings, adică să piardă mai puțină căldură decât clădirile construite până acum.

Trebuie să dezvoltăm și metode de transport mai eficiente, deci nu e doar o chestiune de tehnologie, este și o chestiune de acceptare a aestor schimbări de către oameni și e o chestiune de logistică”, Christian Lerminaux, directorul departamentului de chimie ParisTech.

Experții au venit la București cu ocazia conferinței EELISA, care reunește universități tehnice din toată Europa. România, la fel ca toate țările europene, s-a angajat să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, conform Acordului de la Paris.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE