Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport UNICEF: Milioane de copii au fost strămutați din cauza fenomenelor meteorologice extreme

Dezastrele provocate de fenomenele meteorologice extreme au cauzat strămutarea a 43  de milioane de copii în 44 de țări între anii 2016 și 2021, ceea ce înseamnă strămutarea a aproximativ 20.000 de copii pe zi – potrivit unui raport publicat de UNICEF și citat de euronews.com. Raportul mai estimează că în următoarele trei decenii vor fi strămutați peste 113 milioane de copii din cauza fenomenelor extreme care vin pe fondul încălzirii globale.

La nivel global, schimbările climatice au lăsat deja milioane de oameni fără adăpost. Creșterea nivelului mărilor și oceanelor distruge zonele de coastă, iar seceta exacerbează conflictele în zonele lipsite de apă. Dar pe măsură ce catastrofele se adună, statele nu au găsit încă modalități prin care să protejeze migranții climatici.

"Realitatea este că mult mai mulți copii vor fi afectați în viitor, pe măsură ce impactul schimbărilor climatice va continua să se intensifice", a declarat Laura Healy, specialist în migrație la UNICEF și unul dintre autorii raportului.

Filipine, India și China au înregistrat cele mai multe strămutări din cauza riscurilor climatice - aproape jumătate din numărul total.

Copiii sunt mai vulnerabili, deoarece sunt dependenți de adulți. Acest lucru îi expune la riscul de a fi exploatați și de a nu beneficia de protecție, a declarat Mimi Vu, un expert în probleme de migrație din Vietnam care nu a fost implicat în acest raport.

"Când ești disperat, faci lucruri pe care în mod normal nu le-ai face. Și, din păcate, copiii sunt adesea cei mai afectați, deoarece sunt cei mai vulnerabili și nu au capacitatea de a se apăra singuri", a spus ea.

În estimarea riscurilor viitoare, raportul nu a inclus incendiile de vegetație și seceta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE