Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

41 din 45 de migranți au murit în încercarea de a ajunge cu o barcă în Italia

Incidentele privind migranții africani continuă să apară. Crucea Roșie din Italia a făcut un anunț tragic, după ce o barcă plină cu migranți s-a răsturnat în largul coastelor Tunisiei, din cauza apelor agitate.

41 de persoane au murit și patru au supraviețuit. Aceștia din urmă au precizat că plecaseră din Sfax (Tunisia) pe 3 august, cu o barcă metalică, iar după o călătorie de șase ore, un val uriaș a răsturnat ambarcațiunea, potrivit televiziunii italiene Rai, citată de AP. De altfel, organismul pentru refugiați din cadrul ONU a precizat că o astfel de ambarcațiune este total nepotrivită în asemenea condiții, iar asta arată lipsa completă de scrupule a traficanților care organizează traversări de acest fel.

O barcă s-a răsturnat între Tunisia și Italia. 41 de migranți au murit

Salvatorii spun că cei patru migranți au supraviețuit datorită unor colaci de salvare și au reușit să se urce pe o altă barcă goală, care se afla în apropiere. Cele patru persoane făceau semne disperate de pe barca respectivă, care plutea în derivă în apele teritoriale ale Libiei. Ei au fost observați de cei de la Frontex, Agenția de Frontieră a Uniunii Europene, apoi au fost informate imediat centrele de coordonare și salvare din acea regiune, iar o barjă comercială sub pavilion maltez, care se afla în apropiere, i-a salvat.

Migranții au fost transferați pe o navă italiană care aparține de paza de coastă și duși pe insula siciliană Lampedusa, miercuri, după cum precizează Paul Wagner, de la Sea-Watch. Acesta spune că ei se aflau la o distanță de 66 de kilometri de țărmurile Libiei și la aproximativ 200 de kilometri de insula Lampedusa.

În ultima vreme, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, numărul naufragiaților a depășit 1.800 de morți și dispăruți în acest an, în zona Mării Mediterane, cea mai activă și periculoasă rută de migrație din lume. După ce vor primi îngrijiri pe insula Lampedusa, cei patru migranți supraviețuitori vor fi transferați pe continent, în Italia. Medicul care i-a consultat susține că ei au suferit răni minore și că erau deshidratați, dar că "nimic nu este grav".

Trei dintre cei patru spun că sunt minori. Aceștia sunt din Coasta de Fildeș și Guineea. Cu toate acestea, agențiile ONU au raportat că există doar un minor printre ei.

Cei patru supraviețuitori au declarat că 15 dintre persoanele de pe barcă aveau veste de salvare improvizate sau rudimentare. Până acum, nu au fost găsite cele 41 de cadavre.

Autoritățile tunisiene reprimă migranții de culoare

În ultimele săptămâni, marea agitată a produs mai multe naufragii, în încercările dramatice ale migranților africani de a ajunge în Italia. În operațiunile de salvare efectuate de autoritățile italiene, 30 de persoane au fost date dispărute, iar opt cadavre au fost aduse de ape la mal.

Principalul punct de plecare pentru migranți a fost coasta de est a Tunisiei, în special din orașul Sfax. Tentativele recente de a migra ar putea fi alimentate de faptul că autoritățile tunisiene reprimă tot mai mult migranții de culoare. Președintele Tunisiei, Kais Saied, a spus că migranții sub-saharieni fac parte dintr-un "complot pentru a modifica identitatea și demografia țării", ceea ce alimentează tensiunile dintre localnici și străinii de culoare. Ministrul de Interne al Tunisiei a negat că migranții prinși și aduși înapoi ar fi maltratați.

Autoritățile tunisiene susțin că aproximativ 17.000 de persoane din zonele subsahariane sunt concentrate în zona Sfax în acest moment. Potrivit Ministerului de Interne din Italia, peste 93.000 de migranți au sosit în acest an, până acum. În comparație, în 2022, au migrat 45.000 de persoane. Cei mai mulți migranți provin din Guineea, Coasta de Fildeș, Egipt și Tunisia.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, al cărui guvern de dreapta include partidul Liga anti-migranți, a încurajat țările din UE să se alăture în eforturile de a convinge Tunisia să reprime migrația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE