Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia: migranții vor fi măsurați și scanați pentru a-i prinde pe cei care mint că sunt minori și vor protecție specială

Guvernul Italiei ia măsuri în ceea ce privește lupta cu migranții și vrea să repatrieze mare parte din cei care au intrat ilegal în țară, după ce s-a constatat o creștere alarmantă a acestui fenomen, în special pe insula Lampedusa, cea mai apropiată insulă de nordul Africii.

Giorgia Orlandi, corespondent Euronews: "Lampedusa are o istorie veche ca loc în care ajung migranții. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni în Italia este chiar excepțional. Centrul de recepție local are o capacitate de aproape 400 de oameni. Însă, când eu eram acolo, 4.000 de oameni au ajuns în același timp și trebuiau cazați în centru. Atunci când centrul a fost construit, autoritățile nu își puteau imagina amploarea fenomenului de acum. La sfârșitul lunii septembrie, 7.000 de migranți au ajuns la centru."

Astfel, printre măsurile luate și deja aprobate de cabinetul Guvernului condus de Giorgia Meloni, miercuri seară, se numără examinarea riguroasă a migranților, în sensul că ei vor fi măsurați, scanați și li se vor face chiar și radiografii, în cazul în care există dubii în ceea ce privește vârsta pe care ei pretind că o au. De obicei, mulți migranți susțin că sunt minori, pentru că, în Italia, copiii migranți care sosesc fără părinți sau alt aparținător legal beneficiază de o schemă specială de protecție.

Giorgia Orlandi, corespondent Euronews: "Dacă comparăm ce s-a întâmplat în 2016 -2017 (n. r. când a fost un mare val de migranți) cu ce se întâmplă anul acesta. În medie, 150 de mii de migranți ajungeau anual în Italia, dar doar un mic procent din aceștia ajungeau în Lampedusa. În 2023, numărul migranților s-a dublat, iar numărul celor care ajung în Lampedusa a cresut de șase ori. Meloni a implementat un număr de măsuri, ultima fiind măsurarea migranților. Guvernul caută să crească numărul de expulzări și să facă mai multe centre de recepție în întreaga țară, pentru ca mai mulți migranți să stea acolo până află dacă pot aplica pentru statutul de rezident."

Legi noi pentru a diminua fenomenul migrației

De menționat că cei mai mulți migranți provin din Tunisia, Algeria, Maroc și Libia.

Giorgia Orlandi, corespondent Euronews: "Tunisia a devenit principala țară din care pleacă cei mai mulți migranți. Depășește chiar Libia. Tunisia a avut una dintre cele mai mari crize economice. Populația suferă de criză alimentară. Economia Tunisiei se bazează pe diferite ajutoare străine. Europa a spus că a ajutat cu 900 de milioane de euro, ajutor oferit recent.

Oamenii pleacă din această țară pentru a căuta un viitor mai bun. Am fost în Tunisia, am întâlnit migranți care mi-au povestit ce s-a întâmplat înainte să ajungă în Italia. Că au cunoscut oameni care au fost deportați de autoritățile tunisiene în zone părăsite, în locuri aproape de granița cu Algeria. O femeie mi-a spus că s-a ascuns mai multe zile de autorități înainte de a pleca în călătorie."

Guvernul de la Roma dă asigurări că noile reguli sunt în deplină conformitate cu legislația europeană, inclusiv cu protecția minorilor. Cu toate acestea, italienii au fost criticați de organizațiile umanitare.

Conform noului decret, copiii cu vârste de peste 16 ani vor fi plasați, pentru o perioadă limitată de timp, în centrele de recepție destinate adulților. Unul dintre motive este că unii primari s-au plâns că nu există locuri de cazare suficiente pentru minori și că este foarte costisitor să-i mai susțină. Pe de altă parte, acele centre de recepție au fost criticate pentru "condițiile îngrozitoare", iar organizațiile umanitare și-au exprimat îngrijorarea față de această ultimă măsură.

Scopul acestui decret este de a expulza o parte dintre migranți înapoi în țările lor. De fapt, printre alte măsuri, străinii care locuiesc cu forme legale în Italia vor fi deportați dacă se constată că reprezintă o amenințare pentru ordinea publică sau securitatea națională, conform Euronews.com.

Ministrul de Interne Matteo Piantedosi a subliniat că noile reguli respectă legile europene de protecție a minorilor, dar că cei care sunt suspecți vor fi supuși unor "examinări antropomorfice". El a precizat și importanța măririi numărului de centre de recepție.

Zilele trecute, consiliul local de pe Insula Lampedusa a declarat stare de urgenţă, ca răspuns la situaţia dezastruoasă și pentru că micuța insulă din Marea Mediterană este copleșită de valul de migranți.

Aproape 126.000 de migranți ilegali au ajuns anul acesta în Italia, aproape dublu față de aceeași perioadă din 2022, potrivit Reuters, dintre care aproape 9.000 doar în ultimele zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE