Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, cu bicicleta pe Via Transilvanica. ”Regele Charles are dreptate - România are o unicitate a ei”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a străbătut cu bicicleta, prima oară, traseul de pe Via Transilvanica, între Ciugud şi Alba Iulia. Alături de frații Ușeriu și de alți voluntari, fostul președinte al Senatului s-a alăturat duminică altor ”ambasadori” ai proiectului care a câștigat recent Premiul European pentru Patrimoniu/Premiul Europa Nostra 2023 din partea Comisiei Europene şi Europa Nostra, conform Agerpres.

”Am profitat de prezenţa în inima Transilvaniei pentru a face primul meu traseu de Via Transilvanica. Nu a fost atât de lung pe cât mi-aş fi dorit, dar cred că am făcut o oră jumate bună de traseu (de la Ciugud până la borna din apropierea Porţii a III-a a Cetăţii din Alba Iulia - n.r.) . (...) Am fost chiar curios să văd acest proiect care are deja o reputaţie mult dincolo de graniţele României", a declarat Mircea Geoană, potrivit sursei citate.

Secretarul general adjunct al NATO a afirmat că îi încurajeze pe cât mai mulți români să voteze pe Internet pentru ca Via Transilvanica să câștige Public Choice Award 2023. Este vorba despre o competiție între mai multe proiecte europene.

Mircea Geoană a precizat că Regele Charles al III-lea, suveranul Marii Britanii, are dreptate atunci când spune că România are o unicitate a ei.

”Aş spune că ce are România, armonia peisajului şi frumuseţea locurilor şi această zonă încă foarte naturală, o face să fie absolut excepţională şi cred că Regele Charles are dreptate - România are o unicitate a ei, şi cred că este bine să o conservăm, să o prezervăm şi să o punem în valoare” a evidențiat Mircea Geoană.

Primăria Ciugud, despre vizita lui Geoană: ”Se alătură astfel personalităţilor care promovează Via Transilvanica în ţară şi în străinătate”

Prezenţa duminică la Ciugud a secretarului general adjunct al NATO i-a luat "puţin prin surprindere" pe cei din administraţia locală.

"La Ciugud, ne bucurăm mereu când suntem vizitaţi de oaspeţi de seamă, chiar şi când vizita ne ia puţin prin surprindere. Secretarul general adjunct al NATO, domnul Mircea Geoană, se află, astăzi, într-o scurtă vizită în comunitatea noastră. Domnia sa a dorit să vadă Via Transilvanica şi a parcurs cu bicicleta un tronson din acest traseu turistic. A avut o scurtă întâlnire (la monumentul Via Transilvanica de la Ciugud) cu iniţiatorii acestui proiect, cu primarul Gheorghe Damian şi cu preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, iar apoi a continuat traseul spre Alba Iulia. Mircea Geoană se alătură astfel personalităţilor care promovează Via Transilvanica în ţară şi în străinătate. (Data viitoare promitem că ne aducem şi noi bicicletele)", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei comunei Ciugud.

Ce este Via Transilvanica

Potrivit sursei citate, Via Transilvanica este primul traseu de drumeţie de lungă distanţă din România şi se întinde pe 1.400 de kilometri, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin.

Lansarea oficială a traseului a avut loc în toamna anului 2022 la Alba Iulia. Tot aici, a fost lansarea simbolică a proiectului în Anul Centenarului Unirii, în iunie 2018.

Printre ambasadorii şi susţinătorii proiectului Via Transilvanica s-au numărat Marcel Iureş, Marius Manole, Pavel Bartoş, Horia Tecău, William Blacker, Mihaela Miroiu, Charlie Ottley, Nicolae Al României, Alina Maria de Roumanie, Toma Coconea sau Ada Milea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE