Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV: Botanistul Regelui Charles, John Akeroyd: Regele iubește viața la țară, dealurile și florile sălbatice

Frumusețea naturii și a biodiversității sunt principalele lucruri care îl atrag pe Regele Charles la țara noastră. De fiecare dată când vine în Romania, acesta cutreieră împrejurimile alături de cel care a ajuns să fie numit botanistul Regelui, John Akeroyd.

Expertul de la Fundația Adept îi este alături de peste 20 de ani în toate drumețiile și proiectele pe care regele le are la Viscri.

Jurnalista Maia Bondici, a stat de vorbă cu el, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Euronews România.

Jurnalist: Ați fost descris ca fiind botanistul regelui Charles. Ce înseamnă acest lucru?

Botanistul Regelui, John Akeroyd: Când a venit aici, m-a rugat să însoțesc grupul cu care se plimba, să vorbesc cu el, pentru că știe că am cunoștințe și sunt entuziasmat de această zonă. Nu este nimic oficial. Nu este nimic stânjenitor. Se împlinesc mai mult de douăzeci de ani de când ne plimbăm pe pășunile și dealurile din Transilvania. Este uimitor să îl vezi atât de entuziasmat. Simțim la fel despre acest lucru. Presupun că de aceea ne înțelegem atât de bine când mergem la plimbare. Este de fapt și un bun botanist. S-a preocupat întotdeauna de grădini. Cunoaște majoritatea florilor acum. Ocazional, m-a corectat când am greșit și mi-a plăcut lucrul acesta.

Jurnalist: Ce are România atât de special încât regele revine aproape în fiecare an?

Botanistul Regelui, John Akeroyd: Cred că toate aspectele despre care este atât de entuziasmat: cultura, tradițiile, agricultura, viețile oamenilor, relația dintre natură și comunitatea de agricultori. El vede aici lucruri ce pot fi aplicate în Marea Britanie și în alte locuri. Oamenii îl descriu ca fiind de modă veche, în încercarea de a ține lucrurile așa cum erau. Ideea de a fi conservator se află în cuvinte. Trebuie să fii conservator. Dar, în același timp, trebuie să fii radical în ceea ce privește ideile noi. Și aici cred că regele este foarte bun. El a spus despre plastic și alte lucruri de acest fel, cu 40 - 50 de ani în urmă.

Jurnalist: Așa cum ați spus și dumneavoastră, de zeci de ani este un mare susținător al luptei împotriva schimbărilor climatice și al găsirii de soluții. Credeți că aceasta este o altă parte care îl atrage spre România, spre biodiversitate și natură?

Botanistul Regelui, John Akeroyd: În mod sigur. Este uimit, de aceea ce este aici. Lucrurile sunt precum poveștile cu poze din cărțile din copilărie, ca în poveștile fraților Grimm, cu un peisaj asemănător, ca în Germania. Iubește natura și o protejează. Și poate să înțeleagă lucruri pe care, câteodată chiar nici conservatorii nu le înțeleg. Cum ne ajută fiecare aspect al naturii. În special, în ceea ce privește agricultura.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE