Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regele Charles, de la încoronare fastuoasă, la vizită în mijlocul naturii. Fosta directoare a ICR Londra: E o declarație nu doar de iubire pentru România, ci de ecologism autentic

Regele Charles al III-lea se află, de câteva ore, în țara noastră și va rămâne aici pentru următoarele patru zile, într-o vizită privată. Este prima de când a fost proclamat rege al Regatului Unit. În semn de curtoazie, suveranul s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după care a plecat în Transilvania, nu înainte de a ne da o lecție de patriotism. Regele a recitat, în limba română, un vers dintr-o poezie scrisă de Mihai Eminescu și a vorbit despre cât de mult prețuiește patrimoniul românesc și biodiversitatea țării noastre.

Fosta directoare a ICR Londra, Roxana Dumitrache, a vorbit, în direct la Euronews România, despre semnificația discursului Regelui Charles de la Palatul Cotroceni, un discurs în favoarea țării noastre, privită în mod negativ de presa din Marea Britanie.

”E surprinzătoare schimbarea de discurs public față de România, pe care Regele Charles al III-lea a provocat-o. Să nu uităm că plecăm de la aserțiuni publice în presa britanică, care nu-i flatau deloc pe români. Dimpotrivă, erau ilustrați ca niște barbari neciopliți, care fură joburile.

E o declarație nu doar de iubire, ci de ecologism autentic, de respect și prețuire, față de patrimoniul românesc. Și-a început discursul nu întâmplător cu atenție către artă și cultură. Gândiți-vă câți lideri prioritizează arta și cultura, așa cum o face regele Charles, nu doar discursiv.

La minunata recepție au fost invitați foarte mulți reprezentanți ai societății civile și ai ONG-urilor de mediu, arătând, din nou, că regele Charles nu a devenit ecologist peste noapte, ci e un discurs pe care îl practică de la 21 de ani. Prima aserțiune ecologistă pe care a făcut-o e de când avea doar 21 de ani. E o întreagă carieră de ecologist cu teze pe care și le susține întotdeauna în discursul public”, spune Roxana Dumitrache, fost director al ICR Londra.

Fosta directoare a ICR Londra consideră că discursul regelui Charles de la Palatul Cotroceni are legătură cu pasiunile monarhului.

”E pasionat de grădinărit și peisagistică. E pictor de peisaje. Toate aceste dimensiuni arată că ecologismul acestui personaj istoric grandios nu e o marotă conversațională sau un oportunism. Nu s-a cățărat pe o temă pentru că e la modă acum, ci e o idee care face parte din construcția lui intelectuală și din poziționarea publică, întotdeauna”, adaugă fosta directoare a ICR Londra.

De la încoronarea fastuoasă, la vizita din mijlocul naturii, în România

Alison Mutler, jurnalistă britanică, cu 30 de ani de experiență în domeniu, spune că pentru Charles vizita în România este menită să-i ofere liniște, după marele eveniment fastuos al încoronării din luna mai, când Charles a devenit rege.

”Aici găsește liniște, refugiu. În Marea Britanie, familiile aristocratice au puternică legătură cu pământul, pentru că ei au fost boieri, au avut pământ. Au obiceiurile cu vânatul, cu mersul în natură. La Charles e ceva mai dezvoltat. Această legătură e ceva foarte puternic în el.

După acest fast al încoronării, mi se pare normal că el, care e un introvertit de fel, să vină înapoi în România, să meargă unde-i place lui, prin pășuni, pădure, unde nu e telefon mobil, wifi și sunt oameni simpli. Acolo se simte acasă.

Nu e grandioasă casa din Micloșoara sau Valea Zălanului, nu sunt locuri făcute pentru un rege, dar așa se simte bine, în liniștea asta. Faptul ca în România există biodiversitate, animale care nu mai sunt găsite nicăieri în lume, cred că asta îi aduce liniștea”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE