Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană, despre relația NATO cu Republica Moldova: ”Suntem dispuşi să mergem atât de departe cât și ea o face”

Mircea Geoană spune că NATO este dispusă să meargă atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu alianța.

Mircea Geoană a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că NATO a depăşit de mult în relaţia cu Republica Moldova etapa Parteneriatului pentru Pace.

"Republica Moldova e un partener de câteva decenii cu noi şi, evident, trezirea la trista realitate că Rusia este o ţară foarte agresivă şi care foloseşte forţa militară împotriva vecinilor săi i-a făcut să vină cu propuneri şi mai ambiţioase în parteneriatul deja existent cu NATO şi cu Uniunea Europeană", a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

"Acest pachet de capabilităţi de apărare şi de rezilienţă pe care Republica Moldova ni l-a prezentat nouă ca organizaţie, statelor aliate la nivel bilateral, Uniunii Europene ca organizaţie, statelor membre UE în plan bilateral şi parteneriatului comun NATO-UE pentru Republica Moldova este în atenţia noastră şi chiar miniştrii noştri de externe au subliniat nevoia de a susţine în mod suplimentar, în mod practic, în mod financiar, în mod politic Republica Moldova şi ceilalţi parteneri aflaţi sub o presiune crescândă din partea Federaţiei Ruse", a adăugat Mircea Geoană.

Care sunt obiectivele din noul mandat al lui Mircea Geoană

De altfel, el a inclus abordarea problemelor de securitate pe care le au ţările partenere - Republica Moldova, Georgia şi Bosnia-Herţegovina - printre priorităţile pe care le va avea în cadrul mandatului său de secretar general adjunct al NATO, prelungit recent până în octombrie 2024.

Alte obiective din noul mandat al lui Mircea Geoană, extinderea NATO şi reacţia Kremlinului la aderarea Finlandei, ca şi perspectivele ridicării la nivel de brigadă a grupului de luptă din România sunt alte teme abordate în interviul pe care AGERPRES îl va publica integral joi dimineaţă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE